Ανδρουλάκης για “κοινωνική κατοικία”: Εθνικό χρέος να σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους

Ανδρουλάκης για “κοινωνική κατοικία”: Εθνικό χρέος να σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους
Νίκος Ανδρουλάκης Aris Oikonomou/ SOOC

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσίασε άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για κατοικίες που θα στεγάσουν με χαμηλό κόστος νέους, φοιτητές και οικογένειες.

Δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος πρόσβασης των νέων, των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη, παρουσίασε την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε δήλωσή του on camera ανέφερε:

Το αυξημένο κόστος στέγασης εξελίσσεται σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας είναι, δυστυχώς, πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το 1/3 των Ελλήνων δαπανά άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του σε έξοδα σχετικά με την στέγαση.

Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση είναι οι ενοικιαστές, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί, ενώ τα πρώτα σημάδια που φάνηκαν το 2015, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ , δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη ρύθμιση της αγοράς.

Χιλιάδες, λοιπόν, φοιτητές σήμερα δεν μπορούν να ξεκινήσουν ομαλά τη φοιτητική τους ζωή λόγω του αυξημένου κόστους στέγασης και της έλλειψης διαθεσίμων κατοικιών στα αστικά κέντρα αλλά και σε πόλεις που αποτελούν κύριους τουριστικούς προορισμούς.

Μία δίκαιη κοινωνία που βλέπει τους νέους της ως το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να επιτρέψει να ψαλιδίζονται τα όνειρα για σπουδές και δημιουργία λόγω οικονομικών εμποδίων. Σήμερα έχει έρθει η ώρα των λύσεων, τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες, που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία.

Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη τουριστικού προορισμού αλλά και η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, είναι λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν αύριο το πρωί βελτιώνοντας τις συνθήκες.

Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούμε να κατασκευάσουμε χιλιάδες κατοικίες που θα στεγάσουν με χαμηλό κόστος, νέους και οικογένειες αλλά και φοιτητικές εστίες που θα διευκολύνουν τους φοιτητές στις σπουδές τους. Αξιοποιώντας πόρους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή και με σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην δημιουργία ενός δημοσίου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών πρέπει να συμβάλουν και οι ιδιώτες δίνοντάς τους κίνητρα, ακόμη και φορολογικά, ώστε να διαθέσουν τα κλειστά τους ακίνητα σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα.

Πέρα από αυτά όμως, χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μίσθωσης τύπου airBNB αλλά και τις ευκαιριακές επενδύσεις με σαφείς κανόνες και όρια στα αστικά κέντρα.

Μετά από αυτήν την δύσκολη δεκαετή οικονομική περιπέτεια, το κύμα ακριβείας, την ενεργειακή κρίση, την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, πλήττει δυσανάλογα τους πιο αδύναμους Έλληνες. Γι’αυτό λοιπόν έχουμε εθνικό χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να εγγυηθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη στην πατρίδα μας. Αυτή είναι η μόνη μας επιλογή. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα”.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στην δέσμη άμεσων μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
  • Το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού
  • Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Κοινωνική Κατοικία έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος. Εκεί μπορούν να κατατεθούν προτάσεις για τη λύση τοπικών προβλημάτων αλλά και νέες ιδέες για το ζήτημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα