Ανένδοτος για τη Δημοκρατία

Ανένδοτος για τη Δημοκρατία
Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ψηφοδέλτια του κόμματος Eurokinissi

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στην Βουλή. Ακρίβεια και δημοκρατική εκτροπή, οι δύο όψεις της κυβερνητικής πολιτικής, εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανένδοτος αγώνας διαρκείας για την Δημοκρατία ως τις κάλπες. Το εμφατικό αυτό μήνυμα έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, αρνούμενος να νομιμοποιήσει μια κυβέρνηση εκτροπής.

Μάλιστα η απόφαση ξεκίνησε να εφαρμόζεται ήδη από χθες όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για την κύρωση εμπορικής σύμβασης ανάμεσα στην Ε.Ε και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αιφνιδίασε και δημιούργησε αντιδράσεις

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε έντονο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αφού ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο, μόλις μερικές μέρες μετά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι. Μάλιστα συνοδεύθηκε από την απαίτηση για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την επίσπευση των εκλογών ώστε να γίνουν μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες.

Οι εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης (ο Γ.Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τον κοινοβουλευτισμό) μοιάζουν να τεκμηριώνουν τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε την απόφαση της αποχώρησης από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση αυτή κατέδειξε με σαφήνεια ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, δεν ήταν η τελευταία πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών.

Αντιθέτως υπήρξε κλιμάκωση της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρακτικές παρακράτους και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε η αντίδραση να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτοβουλίας διαρκείας. Δηλαδή σε κάθε κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα έρχεται για ψήφιση στην Βουλή η αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θυμίζει ότι νομοθετεί μία κυβέρνηση η οποία λειτουργεί εκτός δημοκρατικού πλαισίου.

Η αποχή δεν είναι «λευκή πετσέτα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες κάθε άλλο παρά υποδηλώνει «λευκή πετσέτα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου ο έλεγχος των κυβερνητικών πεπραγμένων θα ενταθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και των παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις συζητήσεις και επεξεργασίες των νομοσχεδίων. «Ο Μητσοτάκης θα ελεγχεται» σημειώνουν «όμως ταυτόχρονα δεν θα νομιμοποιούμε με την ψήφο μας την κυβέρνηση της εκτροπής».

Όπως άλλωστε επισήμανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ «αυτή η κυβέρνηση για εμάς, αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό». Νωρίτερα μάλιστα είχε επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός αρνούμενος να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση για τις τεκμηριωμένες παρακολουθήσεις υπουργών και στελεχών του στρατεύματος «κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής. Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας».

Άρρηκτα δεμένες η ακρίβεια και η εκτροπή από τις δημοκρατικές αρχές, ως στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής Eurokinissi

«Ανεβαίνει» η κοινωνική ατζέντα

Ένα από τα ζητήματα που ανέδειξε στην χθεσινή συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν η εκτίμηση πως τα ζητήματα της δημοκρατικής λειτουργίας, συνδέονται άρρηκτα όσο και άμεσα με τα θέματα της λεγόμενης «κοινωνικής ατζέντας». Με κορυφαίο αυτό της ακρίβειας. Δηλαδή τα θέματα που θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισήμανε «αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, οι παρακρατικές μέθοδοι, οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι, είναι άθλιες μέθοδοι προκειμένου να επιβάλλουν μια άθλια πολιτική». Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά ότι «ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να μπει πια μέσα σ’ ένα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, είναι εφιάλτης. Και όλες οι τιμές είναι ακριβότερες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πώς θα επιβληθούν αυτές οι πολιτικές αναδιανομής του πλούτου λοιπόν; Μ’ αυτές τις άθλιες μεθόδους». Σημείωσε επίσης ότι «οι κατάφωρα αντιλαϊκές και άδικες πολιτικές, που αναδιανέμουν μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, προκειμένου να υλοποιηθούν, προκειμένου να περάσουν δίχως αντιδράσεις, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι». Συνολικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «η υπόθεση της δημοκρατικής εκτροπής είναι άμεσα συνδεδεμένη με όλα αυτά τα οποία βιώνει ο μέσος πολίτης σήμερα και γι` αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, η αλλαγή κυβέρνησης αλλά και η αλλαγή πολιτικής».

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε συγκέντρωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι. Πρόκειται για την πρώτη από 3 διαδοχικές συγκεντρώσεις που θα γίνουν με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες θα οργανωθούν στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα