“Ανοιχτοί δίαυλοι” με τριμερή Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας στο Βερολίνο

“Ανοιχτοί δίαυλοι” με τριμερή Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας στο Βερολίνο
Από την Διάσκεψη του Βερολίνου Eurokinissi

Την συνάντηση προκάλεσε ο σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ. Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης

Επιβεβαίωση της θέσης που και πρόσφατα διατύπωσε η κυβέρνηση περί ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία αποτελεί η δημοσιοποίηση συνάντησης διπλωματικών παραγόντων Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα., σε τριμερή επαφή με γερμανική διαμεσολάβηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και την πρωτοβουλία φέρεται να έλαβε ο Γιάν Χέκερ σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ. Από ελληνικής πλευράς μετείχε η υπεύθυνη για ευρωπαϊκά ζητήματα του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή και από τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η κινητικότητα αυτή ερμηνεύεται από την κυβέρνηση ως ένδειξη αποτελεσματικότητας των ελληνικών κινήσεων που ξεκινούν να προκαλούν την ευαισθητοποίηση αλλά και την έμπρακτη παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Στην επαφή πάντως η ελληνική πλευρά φέρεται ότι επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και της έναρξης ουσιαστικού διαλόγου των δύο πλευρών. Συνθήκες που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την Άγκυρα να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει αν όχι να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Πάντως θυμίζουμε ότι μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν αυτή η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άρα, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version