Άνοιξε η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Άνοιξε η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιες είναι οι βασικές συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Τις λεπτομέρειες των προτάσεων για την συνταγματική αναθεώρηση κοιτούν πλέον στο Μαξίμου πριν τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός πιθανότατα τη Δευτέρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κοιτούν τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο και τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου το επόμενο διάστημα με τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες.

Στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Κατρουγκαλος παρουσίασε τους βασικούς άξονες των Συνταγματικών αλλαγών.

Αν και οι επιτελείς της κυβέρνησης κρατούν «τα χαρτιά τους κλειστά», σχετικά με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές επικεντρώνονται:

– Στην ενδυνάμωση του ρόλου των δημοψηφισμάτων και στην καθιέρωσή τους με πρωτοβουλία των πολιτών.

– Στην ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού μηχανισμού της εκτελεστικής εξουσίας.

– Να  υπάρχει ανώτατο όριο κοινοβουλευτικής θητείας.

– Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ο ρόλος του.

– Η αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης με στόχο τη διαφάνεια και ο τρόπος λειτουργίας της.

– Η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει και οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας χωρίς, όμως να είναι σίγουρο πως αυτό το ζήτημα θα μπορέσει να προχωρήσει. «Δεν συζητούμε το άρθρο 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια» τόνιζε κυβερνητική πηγή στο NEWS 247, ενώ καμία αναφορά δεν φέρεται να έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για κάποιο συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος.

Προβληματισμός, πάντως υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο τόσο από την στάση των «53+» που αντιδρούν συνολικά στο εγχείρημα της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση όσο και στον εκνευρισμό που παρουσιάζει μερίδα βουλευτών για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τις προτάσεις που προωθούνται.

Δεν βγαίνουν  τα «κουκιά» για τον εκλογικό νόμο

Το γεγονός ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο έβαλε και τυπικά τέλος στα σενάρια πως μπορεί η πρόταση της κυβέρνησης να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η μεταστροφή της θέσης από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θεωρείται απίθανη, με βάση τη στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει κάποιον «άσσο στο μανίκι του».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι και μόνο από  το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για την καθιέρωση της απλής αναλογικής έστω και στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις αυριανές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, όπου αναμένεται, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συζήτηση να ανοίξει και σε ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα