Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ για τα ταξί

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ 

(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) ICON

Εσωκομματικός διαφωνίες με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ταξί εκφράζονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εικοσιένας βουλευτές ζητούν άμεση σύγκληση του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ (Vids)

Την άμεση σύγκληση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση, ζητούν εικοσιένας βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να ενημερωθούν για τον προγραμματισμό και τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με το θέμα των ταξί.

Με σχετική επιστολής του προς τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπογράφουν πρώτοι η Τόνια Αντωνίου και ο Νίκος Σαλαγιάννης, οι κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρουν ότι "όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, η ελληνική οικονομία, ο τουριστικός κλάδος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δέχονται αυτή τη στιγμή ένα πολύ σοβαρό πλήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες".

Αιχμές για "υστεροβουλία", στην πρωτοβουλία των 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν με επιστολή τους, την άμεση σύγκληση διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών για το θέμα των ταξί, άφηναν πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Όπως διέρρευσαν στους δημοσιογράφους, από χθες ήταν γνωστό σε όλους τους βουλευτές ότι είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα διευρυμένο ΚΤΕ Μεταφορών του κόμματος.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι 'χθες έγινε συνεννόηση ανάμεσα στον εισηγητή του ΚΤΕ Μεταφορών Γιάννη Αμοιρίδη, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση, ώστε να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα διευρυμένο ΚΤΕ Μεταφορών με θέμα νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων".

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση του ΚΤΕ Μεταφορών του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος της ιδιοκτησίας ταξί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Αρκούμαι στη γνωστοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του γεγονότος ότι από χθες, και μετά από συνεννόηση με τον γραμματέα της, Β. Έξαρχο, και τον εισηγητή του ΚΤΕ, Γ. Αμοιρίδη, είχαμε ήδη αποφασίσει συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ για όλα τα θέματα του υπουργείου. Επίσης, για τη συνεδρίαση αυτή, όπως μου γνωστοποιήθηκε, η ενημέρωση των βουλευτών είχε ήδη ξεκινήσει και αρκετοί από τους βουλευτές, που υπογράφουν σήμερα το συγκεκριμένο αίτημα, είχαν από χθες ενημερωθεί από τον εισηγητή του ΚΤΕ, Γ. Αμοιρίδη".

 

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

Η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ έκκληση για διάλογο αλλά και να επικρατήσει ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές, απηύθυναν όλοι, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Μαρία Σκραφνάκη (Ηρακλείου) και Δημήτρης Παπουτσής (Καβάλας) κάλεσαν τόσο τον υπουργό Υποδομών όσο και τους εκπροσώπους των ταξιτζήδων να ξεκινήσουν διάλογο μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα καυτηρίασαν ενέργειες που έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό της χώρας.

Ο Δημ. Παπουτσής επεσήμανε ότι αν ήταν νομοθετική πρωτοβουλία θα δυσκολευόταν να περάσει, ενώ η κα Σκραφνάκη σημείωσε ότι πρέπει οι δυο πλευρές να συζητήσουν τις προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι δεν είναι λάθος να μπουν πληθυσμιακά κριτήρια, όπως έγινε και με την απελευθέρωση των φαρμακείων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος, όσο κι ο βουλευτής Χίου Κώστας Μουσουρούλης, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αδιαλλαξία και την κάλεσαν να αντιληφθεί ότι "ο δρόμος που έχει επιλέξει οδηγεί σε παταγώδη αποτυχία".

"Η κυβέρνηση με την στάση και τη πολιτική της δημιουργεί χάος, ανασφάλεια και ανθρώπινες αντιδράσεις, πολλές φορές υπερβολικές, που δεν στηρίζονται, όμως, από την ΝΔ. Μην αφήσετε οικογένειες να καταρρεύσουν και μην δίνετε ελπίδες σε καιρούς ύφεσης ότι θα δώσετε άδειες. Σταματήστε να υβρίζετε την ΝΔ και επαναφέρετε στην τάξη των υπουργό Υποδομών", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρκόπουλος.

"Σταματήστε να νομοθετείτε με τυφλό τρόπο. Πρέπει να θεσπίσετε κριτήρια στα νησιά. Τάζετε άδειες ανοίγοντας ένα κομματικό ρουσφετολογικό παιχνίδι, που είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο", ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα που κατηγόρησε την ΝΔ για λαϊκισμό και την κάλεσε να μην χαϊδεύει αυτιά, γιατί, όπως είπε, "το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυτοπαγιδεύεται και να οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια".

Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ακόμα ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανόνες και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα πάρει τις σωστές και αναγκαίες αποφάσεις. Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων, ώστε οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων να μην στρέφονται κατά της κοινωνίας και να μην δημιουργούν κακή εικόνα για την Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην ΝΔ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεσή τους αφορά την διαχείριση της κρίσης και όχι την ουσία, που είναι η δημιουργία ολιγοπωλίων και επιχειρηματικών μεγαθηρίων από την απελευθέρωση των ταξί.

Την ανάγκη να εξαντλήσουν και οι δύο πλευρές τα περιθώρια διαλόγου επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση ζητά από τους κατόχους των ταξί να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και στάση, κυρίως γιατί είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου. Σωστά. Αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει την ίδια αίσθηση καθήκοντος και ευθύνη, εμφανίζοντας ένα ευέλικτο τρόπο διαπραγμάτευσης. Πρέπει και τα δύο μέρη να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου".

"Ραγκούση θα'ρθει η ώρα σου"

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν στα διόδια της Αγ. Τριάδας στο Μώλο όπου οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας διαμαρτυρήθηκαν με τον δικό τους τρόπο μπαίνοντας μέσα σε φέρετρα.

"Μας έβαλες νέους ανθρώπους μέσα στο φέρετρο, όμως θα΄ρθει και η δική σου ώρα'', έλεγαν στον υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Το κομβόι των ταξί ξεκίνησε από τη Λαμία για τα διόδια της Αγ. Τριάδας, όπου σήκωσαν και σήμερα τις μπάρες οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, φώναζαν μεταξύ άλλων: ''Είμαστε ακόμη ζωντανοί μέσα στο φέρετρο. Κύριε κοινοτάρχα θα ΄ρθει η ώρα σου,  είμαστε νέοι άνθρωποι, δεν είμαστε για το φέρετρο''.

Η απεργία συνεχίζεται και αύριο το πρωί θα έχουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων με προσυνάντηση στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με τους ιδιοκτήτες ταξί και το χάος που προκλήθηκε από τις κινητοποιήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μιχελάκης: Ο Ραγκούσης είναι ο αρχιτέκτονας του χάους

Ναυάγησε η συζήτηση με τον Ραγκούση

SHARE: