Αντιδρά η ΝΔ στη μεταφορά αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ. Διαψεύδει η κυβέρνηση

Opening of the new headquarters of conservative New Democracy opposition party on Pireos Street in Moschato on Oct. 4, 2016 /          4 , 2016
Opening of the new headquarters of conservative New Democracy opposition party on Pireos Street in Moschato on Oct. 4, 2016 / 4 , 2016 COSTAS MITROPOULOS / SOOC

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, που σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, σχεδιάζει τη μεταφορά της CERT από την ΕΥΠ στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. "Αυτή η μεταφορά δεν προβλέφθηκε ποτέ στον νόμο", η απάντηση της κυβέρνησης

Απαράδεκτη η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Ε.Υ.Π. στον κ. Παππά, σημειώνει με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά στην μεταφορά της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT), από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό ο Νίκος Παππάς.

Η "Πειραιώς" στηρίζει τους ισχυρισμούς της σε πρόσφατο άρθρο εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η αρμοδιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων μεταβιβάζεται από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον Νίκο Παππά.

"Ο υπουργός που επεδίωξε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και κατονομάστηκε ως χρηματοδότης σάιτ που υπηρετούσε την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πάει να πάρει στα χέρια του τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όχι ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ως άμεσος διαχειριστής τους" σχολιάζουν και δηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους.

"Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Υ.Π., η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία" τονίζουν και σχολιάζουν κλείνοντας: "Το Υπουργείο που δημιουργήθηκε για χάρη του κ. Παππά, θα έπρεπε να ασχολείται με την κοινωνία της πληροφορίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για κάθε λογής μεθοδεύσεις".

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Για μεταφορά που δεν προβλέφθηκε ποτέ στον νόμο, κάνει λόγο το Μαξίμου. "Η σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αποτελεί τομή για την ελληνική δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση. Ως τέτοια έχει καλωσοριστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές που συνδράμουν με τεχνική βοήθεια, και συμβάλει στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της αποτελεσματικότητας στον κρίσιμο για την εποχή τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στη διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: "Στον ζήλο της να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία προφανώς δεν διάβασε τον συστατικό νόμο της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ).

Η ανακοίνωση της ΝΔ περί δήθεν ανάληψης «τμήματος των μυστικών υπηρεσιών από τον Υπουργό», αναφέρεται σε υποτιθέμενη μεταφορά της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στη Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Αυτή η μεταφορά δεν προβλέφθηκε ποτέ στον συστατικό νόμο της ΓΓΨΠ 4389/2016· αντιθέτως αυτός (άρθρ. 160, παρ. θ) ορίζει ότι η ΓΓΨΠ συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων (Εθνικό CERT).

Επειδή η ψηφιακή πολιτική και η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, πόσο μάλλον η εθνική ασφάλεια, απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, τεκμηρίωση και νηφάλια προσέγγιση, καλούμε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετείται επί τέτοιων ζητημάτων με την απαραίτητη νηφαλιότητα, προσοχή, και χωρίς ανακρίβειες χάριν δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network