Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες – Δεν πέρασε το Άρθρο 4

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες – Δεν πέρασε το Άρθρο 4
ΒΟΥΛΗ -ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ TO ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔIO// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑ.( EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πέρασε με απώλειες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν πέρασε το άρθρο 4, τριγμοί στην κυβέρνηση (Vid)

Ζήτημα με την ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής ανέκυψε σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορούσε την κατάργηση της εισφοράς 2% στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Με βάση τον κανονισμό της βουλής, για να υπερψηφιστεί ένα άρθρο, απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, δηλαδή το 50% συν 1 ψήφος. Εν προκειμένω, οι ψηφίσαντες ήταν 293 άρα έπρεπε να συγκεντρωθούν 147 “ναι”.

Ωστόσο, για το άρθρο 4 ψήφισαν “ναι” 146 βουλευτές, έναντι 121 που το καταψήφισαν και 26 που δήλωσαν “παρών”.

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.

Τα άρθρα πέρασαν κατά πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν “παρών” και 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησαν τη γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεκτό έγινε αρχικά το άρθρο 4, λόγω του ότι μέτρησε η πλειοψηφία επί των παρόντων. Αντέδρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό. Έτσι έκαναν διάβημα προς τον πρόεδρο της βουλής, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.

Επειδή έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η επίσημη ανακοίνωση-διόρθωση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της βουλής.

Άρθρο 4:  146 ναι, 121 όχι, 26 παρών. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό γίνεται “Δεκτό κατά πλειοψηφία” πράγμα που όμως αποδείχτηκε ότι είναι λάθος.

Ένσταση έγινε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τι περιλαμβάνει το Άρθρο 4:

Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Με 143 “όχι” και 136 “ναι” και 14 “Παρών” απορρίφθηκε η τροπολογία για την ένταξη του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:  Ψήφισαν 293 βουλευτές

Άρθρο 1: 173 ναι, 120 όχι Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 2 (αποκρατικοποιήσεις): 148 ναι, 139 όχι, 6 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 3: 156 ναι, 135 όχι, 2 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 4: 146 ναι, 121 όχι, 26 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 5: 158 ναι, 135 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 6: 173 ναι, 120 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία

Τροπολογία: 136 ναι, 143 όχι, 14 παρών, καταψηφίστηκε

Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:

Ναι: 136   Όχι: 143

Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο “όχι” στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160.

Ωστόσο ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.

Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα.

Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν “παρών” για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.

Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα