Αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Σκυλακάκη για τον αριθμό των ΜΕΘ

Αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Σκυλακάκη για τον αριθμό των ΜΕΘ
Θεόδωρος Σκυλακάκης, Eurokinissi

Ο κ. Τσακαλώτος με ανακοίνωσή του τόνιζε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ κατά 30%. Τι απαντά ο κ. Σκυλακάκης.

Την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη προκάλεσε η ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον αριθμό των ΜΕΘ.

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών στην Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος με ανακοίνωσή του τόνιζε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ κατά 30% χωρίς να υπάρχει πανδημία.

Σε ό,τι αφορά την θέση του Πρωθυπουργού για την δημιουργία 1000 ΜΕΘ τόνιζε ότι τόσες υπήρχαν και πριν, αν σε αυτές των δημοσίων νοσοκομείων αθροιστούν και αυτές των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ, τέλος, σημείωνε ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι δαπάνες υγείας είχαν αυξηθεί κατά 10%.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών στην δική του απάντηση σημειώνει ότι:

Σήμερα στο ΕΣΥ υπάρχουν 775 κλίνες ΜΕΘ ΕΣΥ (χωρίς τις ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία) και θα αυξηθούν πολύ περισσότερο στους αμέσως επόμενους μήνες με τις 274 νέες ΜΕΘ και 54 νέες ΜΑΦ που είναι υπό κατασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης 560 ΜΕΘ, το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το οποίο θα προσεγγίσει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό ακριβώς που είπα στη Βουλή, προκαλώντας την ανεξήγητη (!) έκρηξη του κ. Τσακαλώτου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες υγείας, οι τρέχουσες δαπάνες υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 7,85% το 2014 και 7,72% το 2018.

Κατηγορεί, επίσης, την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι πέρα από τους αριθμούς οι ΜΕΘ αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό λειτουργικές. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

­1 στα 2 νοσοκομεία δεν είχαν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.

1 στα 2 νοσοκομεία ανέφεραν ότι υπάρχει εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

8 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών Παθολογικού Τομέα.

9 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών Χειρουργικού Τομέα και την στελέχωση των κλινικών Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα.

4 στα 10 νοσοκομεία ανέφεραν ότι δεν ήταν εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

1 στα 2 νοσοκομεία δεν διέθετε σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μόνο 1 στα 4 νοσοκομεία κατέγραφε τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ.

4 στα 10 νοσοκομεία ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υφίστατο Έκθεση Επιτροπής Λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν κατέγραφαν καν τις δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να διεκδικήσει τον δημοσιονομικό χώρο που αναλογούσε στη σχετική δαπάνη. Περισσότερα για τη δημοσιονομική πτυχή της σχετικής διαχείρισης θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα παρουσιαστούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα, καταλήγει στην απάντηση του ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version