Αντίστροφη μέτρηση για το χρέος. Εντατικό “μασάζ” στους βουλευτές

Αντίστροφη μέτρηση για το χρέος. Εντατικό “μασάζ” στους βουλευτές
Sooc

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις ημερομηνίες που έχει θέσει το Μαξίμου ως ορόσημο για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σημερινό «μασάζ» της Έφης Αχτσιόγλου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν το πολυνομοσχέδιο με τη συμφωνία κατατεθεί στη Βουλή. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης και Κατερίνα Παπανάτσιου γέμισαν  το «οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση, χωρίς να καταγραφούν  εντάσεις.

Το βλέμμα των επιτελών του Μαξίμου στρέφεται, πλέον στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα για το χρέος έχοντας μπροστά τους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

– Από σήμερα το πρωί μέχρι και τις 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας η σύνοδος των G7 αναμένεται να αποτελέσει το βαρόμετρο για το ζήτημα του χρέους. Οι βασικοί παίκτες του Washington Group (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM, ΕΕ, υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) θα βρίσκονται εκεί και ακόμα και εντός της ημέρας αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

– Την Κυριακή 14 Μαΐου ο πρωθυπουργός με τη συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο θα έχει μια σαφή εικόνα για το πώς βλέπει το Ταμείο την εμμονή του Βερολίνου να μη συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να δει «πόσο νερό μπορεί να βάλει στο κρασί της» η διευθύντρια του ΔΝΤ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή με τη Γερμανία.

– 15 Μαΐου το Euroworking Group αναμένεται να θέσει την ατζέντα της συζήτησης του επικείμενου Eurogroup, αλλά και να σημειώσει την ελληνική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί.

– Όλο το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις 22 Μαΐου ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του από την Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εντατικοποιήσει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως με την Άνγκελα Μέρκελ.

– 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο αποτελεί το βασικό διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

– 22 Μαΐου είναι η ημερομηνία του κρίσιμου Eurogroup που στη χειρότερη περίπτωση η ελληνική πλευρά αναμένει να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

– 25 Μαΐου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει δηλώσει τη στήριξή του στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Χωρίς να έχει «κλειδώσει» κάτι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν σύντομα τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

– 8 Ιουνίου θα συγκληθεί για πρώτη φορά το ΔΣ της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι. Αν δεν βγει «λευκός καπνός» στο προηγούμενο Eurogroup δεν εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

– 15 Ιουνίου και το πρώτο Eurogroup του καλοκαιριού αποτελεί ορόσημο για την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας. Με βάση αυτή τη συνεδρίαση η κυβέρνηση θα επιδιώξει στη συνέχεια την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

– Τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ από την οποία προσδοκάται ο Μάριο Ντράγκι να πει το «ναι» για το QE.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα