Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τις “μικρές διορθωτικές κινήσεις” – Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τις “μικρές διορθωτικές κινήσεις” – Στις 12:00 οι ανακοινώσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Σήμερα ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός. Αναμένονται περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ερμηνείες για τον χρόνο και την ουσία των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την πολιτική είδηση του Αυγούστου θα αποτελέσει – εκτός απροόπτου- ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 12:00 το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το σύνολο των επιλογών φέρεται ότι έχει καθοριστεί από το ζήτημα της αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης που αποτελεί πλέον το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα.

Κριτήρια και …κενά

Όπως έχει επισημανθεί από το News 24/7 η λήψη απόφασης από τους ευρωπαίους ηγέτες για τα ποσά που θα διατεθούν στα κράτη μέλη και τους όρους, ήταν το σημείο που ουσιαστικά επέτρεψε στο επιτελείου του πρωθυπουργού να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς του. Αυτοί έγιναν με βάση την εικόνα που είχε ήδη για την απόδοση των υπουργείων από το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόστηκε από την αρχή της διακυβέρνησης αλλά και σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που δημιούργησε ο Covid 19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί σε τηλεδιάσκεψη Eurokinissi

Τα δεδομένα έως στιγμής είναι πως η κυβέρνηση έχει ήδη δύο «κενές θέσεις» στο υπουργικό συμβούλιο μετά τις παραιτήσεις του Γεράσιμου Θωμά (υφυπουργός Περιβάλλοντος) και του Δημήτρη Κράνη (υφυπουργός Δικαιοσύνης). Θυμίζουμε μάλιστα ότι αρκετοί ακόμη από τους υφυπουργούς, κυρίως στα παραγωγικά υπουργεία, δεν είναι πολιτικοί καριέρας αλλά στελέχη της ελεύθερης αγοράς η πρόσωπα που αναδείχθηκαν στην ευρωπαϊκή κοινότητα και διεθνείς οργανισμούς.

Το όνομα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα είναι αυτό του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τα δημοσιονομικά Θόδωρου Σκυλακάκη που θεωρείται ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στα ζητήματα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ανάμεσα στα κριτήρια που θα καθορίσουν τις νέες επιλογές αναμένεται να είναι και η ενίσχυση της παρουσίας γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.

Γιατί η κυβέρνηση υποβαθμίζει το μέγεθος

Από παλιότερη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου Eurokinissi

Το θέμα του ανασχηματισμού βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα από τα τέλη Ιουνίου. Πρωτογενής αιτία μάλιστα γι αυτό δεν είναι η «δημοσιογραφική φαντασία» αφού το θέμα έχει κατά καιρούς τροφοδοτηθεί από δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και μάλιστα συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας άλλωστε ήταν αυτός που ανέφερε την 7η Ιουλίου ως ενδεικτική ημερομηνία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης όμως αναφορές έχει κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ όσο και σε συνέντευξή του όπου χαρακτηριστικά ανέφερε πως οτιδήποτε σχετίζεται με τον ανασχηματισμό «θα το μάθετε από μένα».

Κοινός τόπος όμως τόσο των δηλώσεων όσο και των διαρροών είναι η προσπάθεια να υποβαθμιστεί τόσο το εύρος των αλλαγών όσο και το πολιτικό νόημα του εν εξελίξει ανασχηματισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποφεύγουν ακόμη και τον όρο «ανασχηματισμός» προκρίνοντας τον «διορθωτικές κινήσεις».

Μια ερμηνεία για την στάση αυτή είναι πως ένας μεγάλου εύρους ανασχηματισμός θα αμφισβητούσε αντικειμενικά το κυβερνητικό αφήγημα Αυτό σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έχει επιτυχημένη πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τις νομοθετικές αλλαγές σε σειρά τομέων (Περιβάλλον, Παιδεία, Υγεία, Ψηφιακή Πολιτική, Επενδύσεις, Δημόσια Τάξη). Επίσης θα έρχονταν σε αντιδιαστολή με την εικόνα της «καλοκουρδισμένης μηχανής» που προβάλλει έως και σήμερα το κυβερνητικό σχήμα. Θυμίζουμε ότι πριν την πανδημία υπήρχαν μηνιαίοι έλεγχοι αποδοτικότητας των υπουργών και προσωπική εποπτεία και έλεγχο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη με επισκέψεις στα υπουργεία η συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως την δική της ερμηνεία φαίνεται να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση που υποστηρίζει πως κατά κύριο λόγο τα ζητήματα του ανασχηματισμού σχετίζονται με τις εσωτερικές αντιθέσεις στην Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε γι αυτό ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. ¨Όπως επισήμανε ο ανασχηματισμός «είχε προαναγγελθεί πάνω από ένα μήνα πριν, διαψεύστηκε μετά, προαναγγέλθηκε ξανά, προφανώς «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», δυσκολίες που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα της ΝΔ. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι και στο νέο υπουργικό σχήμα, με όποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες γίνουν, θα αποτυπώνεται ο χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης, που είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων. Θα σας θυμίσω ότι από την πρώτη κυβέρνηση είχαμε μιλήσει για τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, οι οποίοι κατέχουν κρίσιμους τομείς σε κρίσιμα υπουργεία, είχαμε μιλήσει για διάφορες, τέτοιου είδους, προσωπικότητες που συμμετέχουν, που δείχνουν τελικά τον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ. Νομίζω ότι περίπου στα ίδια θα κινηθεί και τώρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version