Απάντηση Μαξίμου στις αιχμές Μητσοτάκη για την ημερομηνία της ενημέρωσης

Απάντηση Μαξίμου στις αιχμές Μητσοτάκη για την ημερομηνία της ενημέρωσης
Φωτογραφία αρχείου Nikos Libertas / SOOC

"Στο ζήτημα του Κυπριακού, όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή", απαντούν κυβερνητικές πηγές στο Κ. Μητσοτάκη

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται σήμερα και όχι νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις και προστίθενται παράμετροι, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ο Πρωθυπουργός θα μετέχει στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Η διαδικασία είναι συνεχής και πολλές οι ανατροπές για να ξέρουν τι θα κάνει τελικά.

“Αν αποτύχει η διάσκεψη έχει συμφωνηθεί η διαδικασία open ended, παύση δηλαδή, σταματάει η διαδικασία και γίνονται  διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο και επανέναρξη”, σχολίασαν.

“Αυτή τη στιγμή  Ελλάδα και Κύπρος έχουν δείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας και είναι σε κοινή γραμμή. Οι συνομιλίες Αναστασιάδη με Τσίπρα είναι συνεχείς, γι’ αυτό και δεν ανακοινώνονται”, σημείωσαν και τόνισαν πως “δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν.

“Θέλουμε να καταργηθούν οι εγγυήσεις, να υπάρχει ασφάλεια και στις δυο κοινότητες”, αναφέρουν.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τις 12 του μήνα και για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετέχει με δυο ιδιότητες, αυτή  του προέδρου της ελληνοκυπριακής κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Οι Τούρκοι δεν την αναγνώρισαν ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθούν να μην αναγνωρίζουν τη διπλή ιδιότητα του Αναστασιάδη”, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή της Ε.Ε., κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως η κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή της Ε.Ε. “Θα είναι ο Γιούνκερ εκεί, άλλωστε όλοι πρέπει να ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμμετοχή της Ε.Ε./ γιατί το απαιτούν οι διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και για το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν θα είναι μόνο τα 5 μόνιμα μέλη αλλά και τα 15 όταν επιτευχθεί η συμφωνία”.
“Κάποιαν στιγμή θα παίξουν ρόλο”, κατέληξαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα