Από τη Vodafone κρίνεται η ενότητα της ΝΔ

Από τη Vodafone κρίνεται η ενότητα της ΝΔ
Headquarters of New Democracy in Athens / SOOC

Στον αέρα η 13η Δεκεμβρίου για τις εσωκομματικές εκλογές. Απόψε το βράδυ ή αύριο η οριστική απάντηση της εταιρείας. Φόβοι ακόμα και για οριστική ματαίωση των εκλογών ανάδειξης νέου προέδρου της ΝΔ αν μετατεθεί η ημερομηνία για τον Ιανουάριο. Σε τεντωμένο σχοινί η γαλάζια ενότητα.

Η προσπάθεια αποφυγής του φιάσκου της Κυριακής 22 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τη ΝΔ, καθώς τυχόν αδυναμία διενέργειας εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε οριστική ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας με απρόβλεπτες εξελίξεις για την ενότητα της ΝΔ.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα η νέα ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τα μέλη της ΚΕΦΕ η Vodafone που είναι η μοναδική εταιρεία που έχει πει ότι μπορεί να οργανώσει εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσει οριστική απάντηση ως προς το αν μπορεί να αναλάβει και να διεκπεραιώσει το έργο απόψε το βράδυ ή το αργότερο αύριο.

Παράλληλα όμως με την απάντηση της εταιρείας θα κατατεθεί και η οικονομική της προσφορά για το κόστος που θα επωμιστεί η ΝΔ και είναι ένα ερώτημα ανοιχτό κατά πόσο μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταπεξέλθει. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπουν τα μέλη της ΚΕΦΕ τα ερωτηματικά παραμένουν για το κατά πόσο είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος η διενέργεια εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου.

Ακόμα και στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή plan b όπως προτάσσουν ορισμένα μέλη της ΚΕΦΕ προκειμένου να γίνουν εκλογές και να αποσυνδεθεί το αδιάβλητο του αποτελέσματος (διπλοψηφίες) από το online σύστημα της εταιρείας, η πρόταση αυτή σκοντάφτει καταρχήν στην κατηγορηματική άρνηση ενός εκ των τεσσάρων υποψηφίων, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν ότι επιθυμούν οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου μόνο όμως στην περίπτωση που η εταιρεία μπορεί να εξασφαλίσει τη διενέργειά τους, διαφορετικά δεν έχουν αντίρρηση να μετατεθεί η εκλογική αναμέτρηση για τον Ιανουάριο, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για plan b.

Την ίδια στιγμή τη μετάθεση των εκλογών φαίνεται να επιθυμεί και η πλευρά Μεϊμαράκη. Μάλιστα χτες αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θόδωρος Αμπατζόγλου καθώς έκρινε μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έλαβε από τον γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο για την καθυστέρηση υποβολής μήνυσης στην infosolutions αλλά και τους λόγους παραίτησης του κ. Παπαμιμίκου από την ΚΕΦΕ.

Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει το κλίμα καχυποψίας που φαίνεται να εντείνεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ των επιτελείων των τεσσάρων υποψηφίων. Τα στρατόπεδα των Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και Άδωνι Γεωργιάδη που θέλουν εκλογές πάση θυσία στις 13 Δεκεμβρίου φαίνεται να βρίσκονται καταρχήν σε μια αμηχανία προσπαθώντας αφενός να αποκωδικοποιήσουν το τι σηματοδοτεί ως προς τις προθέσεις του κ. Μεϊμαράκη η νέα κόντρα που ξέσπασε χτες μεταξύ του εκπροσώπου του και του Αντρέα Παπαμιμίκου και αφετέρου αν σημαίνει κάτι η μεταστροφή του κ. Μητσοτάκη που δείχνει διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μετάθεση της ημερομηνίας για το νέο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικές του κλίματος οι φράσεις που ακούγονται από κάποια στελέχη της ΝΔ τις τελευταίες ώρες στον απόηχο των χτεσινών εξελίξεων όπως «απόψε πέφτουν οι μάσκες, ότι είναι να γίνει θα γίνει το βράδυ», ενώ κάποιοι κάνουν τολμηρές προβλέψεις προεξοφλώντας πως τελικά η Vodafone θα αρνηθεί να αναλάβει το έργο ή πως θα κάνει οικονομικά απαγορευτική –για να την κάνει δεκτή η ΝΔ- προσφορά. Κάποιοι άλλοι δε, βλέπουν «μεθόδευση» προκειμένου οι εκλογές να μετατεθούν στις καλένδες καθώς σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι πυκνές και ρευστές εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο μπορούν εύκολα να ανατρέψουν τον όποιο εσωκομματικό σχεδιασμό της ΝΔ, ενώ παράλληλα η μετάθεση των εκλογών σε μακρύτερο χρόνο μειώνει την απόσταση από το προβλεπόμενο συνέδριο οπότε εύκολα θα μπορούσαν να επανέλθουν και να έχουν απήχηση προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για διενέργεια πρώτα του συνεδρίου και μετά ανάδειξη νέου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τυχόν νέα εμπλοκή στην ημερομηνία των εκλογών για πάρα πολλούς στη ΝΔ θεωρείται ως η αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθεί στη διάσπαση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μιας διάσπασης που δεν θα έχει κάθετα χαρακτηριστικά ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους αλλά θα διαπεράσει οριζόντια τους υποστηρικτές και των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα