Αποδοχή παραίτησης με μπηχτές Βενιζέλου σε Κοππά

9 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ--ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ--ΟΜΙΛΙΑ [ΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
9 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ--ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ--ΟΜΙΛΙΑ [ΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI G4PHOTOS

Αποδεκτή έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την παραίτηση της Μαριλένας Κοππά από επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιστολή - απάντηση στη Μαριλένα Κοππά απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με την οποία αποδέχεται την παραίτησή της.

Επέστρεψε κλειστό τον φάκελο που του απέστειλε, σημειώνοντας πως το περιεχόμενό του είχε δημοσιοποιηθεί προτού φτάσει στον ίδιο, τονίζοντας πως θα έπρεπε να έχει υποβάλλει την παραίτησή της σε προσωπική τους συνάντηση.

Η επιστολή Βενιζέλου

Αγαπητή Μαριλένα,

Σου στέλνω κλειστό τον φάκελο που έλαβα σήμερα με αποστολέα εσένα, γιατί πριν τον παραλάβω και πριν διαβάσω το περιεχόμενό του, αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα ιστολόγια και ιστότοπους.

Αποδέχομαι την παραίτηση σου από τη θέση του επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παρότι αυτή θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσωπική μας συνάντηση και να συνοδεύεται από απολογισμό του έως τώρα συντονισμού της δράσης των ευρωβουλευτών.

Λυπάμαι γιατί ως αιτία της παραίτησης αυτής δηλώνεται μία ρύθμιση του νέου Καταστατικού του κόμματος, που -πλην των τροπολογιών που κατατέθηκαν- ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Είδα και τη δημόσια δήλωση που κάνατε μαζί με άλλους τρεις Ευρωβουλευτές μας.

Θεωρώ αναγκαίο να σημειώσω τα παρακάτω σε σχέση με τη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ:

1. Το ζήτημα της ex officio συμμετοχής των Ευρωβουλευτών στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μπορούσες άνετα να το θέσεις στο ίδιο το Συνέδριο, όπως άλλοι σύνεδροι έθεσαν σημαντικά θέματα με τη μορφή τροπολογιών που έγιναν μάλιστα δεκτές.  Προσωπικά δεν ήμουν καν παρών στη σχετική συζήτηση, ώστε το Συνέδριο να λάβει τις καταστατικές αποφάσεις που ήθελε, χωρίς καμία υπόδειξη ή πίεση. Τα θέματα δεν τίθενται ανεπισήμως και στο παρασκήνιο, αλλά ευθέως. Το καταστατικό δεν το διαμορφώνει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αλλά το Συνέδριο.

2. Ο συνολικός αριθμός των μελών της νέας ΚΠΕ έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο του προηγούμενου καταστατικού. Κατά συνέπεια μειώθηκαν και οι θέσεις των ex officio μελών. Είχε μάλιστα διατυπωθεί προσυνεδριακά και η άποψη να εκλέγονται όλα τα μέλη, όπως συνέβαινε μέχρι το 2004.

Τελικά διατηρήθηκε η ex officio συμμετοχή των βουλευτών (μεταβατικά συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του Μαΐου), γιατί έχουν πολύ πρόσφατη νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα της Παράταξης που άντεξε υπό τις συνθήκες της κρίσης και επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας.

3. Οι Ευρωβουλευτές μας επιλέγησαν με το σύστημα του δεσμευμένου συνδυασμού το 2009, υπό τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, με κριτήριο την δυνατότητα καλής εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς άλλου είδους επαφή με την εκλογική μας βάση. Η επιλογή για τα υψηλά και υπεύθυνα καθήκοντα του Ευρωβουλευτή δεν συνεπάγεται αυτομάτως και συνεχώς επιλογή για τα κομματικά όργανα και μάλιστα για ex officio συμμετοχή σε ένα νέο κομματικό όργανο που συγκροτήθηκε από το Συντακτικό Συνέδριο.

4. Εφόσον εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος Ευρωβουλευτής μας επιθυμούσατε να συμμετέχετε στην ΚΠΕ μπορούσατε να θέσετε υποψηφιότητα, όπως έκανε η Συλβάνα Ράπτη. Το επιχείρημα ότι όταν ολοκληρώθηκε η ψήφιση του Καταστατικού, είχε λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν ισχύει. Εάν οι Ευρωβουλευτές μας ζητούσαν από το Συνέδριο να τροποποιήσει τη σχετική πρόταση και να περιληφθούν ex officio στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και αυτό δεν γινόταν δεκτό, είναι βέβαιο ότι θα δινόταν η δυνατότητα συμπληρωτικής υποβολής υποψηφιοτήτων από Ευρωβουλευτές που επιθυμούσαν κάτι τέτοιο. 

Φιλικά

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραιτήθηκε η Μαριλένα Κοππά

SHARE:

24Media Network