Αποφασίζουν σήμερα για το Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έκτακτο ή Διαρκές;

ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα./PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα./PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Με το βλέμμα στραμμένο και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που κατά πολλούς η χθεσινή του εμφάνιση προοικονομεί τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο της νέας διαφωνίας είναι το είδος του συνεδρίου που θα διεξαχθεί.

Ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα στις 4 το μεσημέρι και  χωρίς να παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για τα διαδικαστικά ολοκληρώθηκε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφωνία των στελεχών επικεντρώθηκε στο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί συνέδριο πριν τη συμφωνία, αλλά και τη μορφή που θα έχει αυτό.

Υπενθυμίζεται πως το καταστατικό του κόμματος περιλαμβάνει τρία είδη συνεδριακών διαδικασιών:

- Τακτικό Συνέδριο κάθε 3 χρόνια (εκλογή νέων συνέδρων)

- Έκτακτο Συνέδριο, όποτε κριθεί αναγκαίο (εκλογή νέων συνέδρων και πάλι)

- Διαρκές συνέδριο, το οποίο συγκαλείται με την παλιά του σύνθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, φέρεται να επανέλαβε την πάγια θέση της πλειοψηφίας για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, εξαίτιας των διαδικασιών εκλογής των συνέδρων, χρονολογείται στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σε αυτή την πρόταση συντάσσονται και οι ¨53+¨, αλλά και η ¨Ενωτική Κίνηση¨.

Τρεις θεσεις φαίνεται πως εμφανίστηκαν από την Αριστερή Πλατφόρμα. Κάποια  στελέχη υποστήριξαν τη γνωστή άποψη για πραγματοποίηση διαρκούς συνεδρίου πριν από την συμφωνία στις 20 Αυγούστου. Υπήρξαν πιο ήρεμες φωνές που κάλεσαν τα υπόλοιπα μέλη να δουν όλα τα δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις σε ήρεμο κλίμα και συντεταγμένα, ενώ εμφανίστηκε και η πρόταση το κόμμα να προχωρήσει μόνο σε Κεντρική Επιτροπή. Ουσιαστικά αυτό που ζήτησαν οι πιο ¨σκληροπυρηνικοί¨, γνωρίζοντας τους νέους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί, ειναι η Κεντρική Επιτροπή να είναι το όργανο που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά το Συνέδριο του κόμματος.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως στο τέλος της συνεδρίασης η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα φέρεται να έριξε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου μέσα στον Αύγουστο (8-9 του μηνός).

Μια πρόταση που προυποθέτει ουσιαστικά την εκλογή νέων συνέδρων ακόμα και σε μια μέρα με την πλευρά της πλειοψηφίας, να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει το "παιχνίδι" των συσχετισμών. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πως είναι μια πρόταση ιδιαιτέρως φιλόδοξη, που μετρά δυνάμεις, καθώς ο χρόνος δεν θα επέτρεπε οι διαδικασίες να μπορέσουν να κινηθούν τόσο σύντομα.

Που εστιάζεται η διαφωνία;

Η πλειοψηφία επιθυμεί την αλλαγή των τωρινών ισορροπιών και οι νέοι σύνεδροι του έκτακτου συνεδρίου που προτείνεται να αντιπροσωπεύουν το 36% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Η Αριστερή Πλατφόρμα απο την πλευρά της επιθυμεί να εξαργυρώσει την δυσαρέσκεια που υπάρχει προς την πλειοψηφία με ένα διαρκές συνέδριο, που θα έχει την ίδια σύνθεση με το τελευταίο τακτικό του Ιουλίου του 2013.

Δεν είναι λίγοι, πάντως αυτοί που παραδέχονται πως το σκηνικό αυτό, σε συνδυασμό με την χθεσινή αρχηγική εμφάνιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη περιγράφει ένα σκηνικό ρήξης που διαφαίνεται, όλο και πιο καθαρά, πλέον στο εσωτερικό του κόμματος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν πολλές απόψεις, με τους περισσότερους να τονίζουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας.

Προς συζήτηση τέθηκαν οι εκβιασμοί των εταίρων, τα αποτελέσματα της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, αλλά και οι νέοι συσχετισμοί στην ευρωζώνη.

Ενωτικός στην εισήγησή του εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τάσος Κορωνάκης ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε την αντίθεσή του σε πειθαρχικά μέτρα, τονίζοντας, όμως, πως καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαλεί. Επίσης, φέρεται να μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από το μνημόνιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

SHARE:

24Media Network