Άρχισε η μάχη της Κεντροαριστεράς. Επιστολή Κουβελη – Απάντηση Βενιζέλου

Άρχισε η μάχη της Κεντροαριστεράς. Επιστολή Κουβελη – Απάντηση Βενιζέλου
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (PHASMA/M.KARAGIANNIS) Phasma

Φουντώνουν οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Οι πρωτοβουλίες Κουβέλη και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Γιάννης Πιτταράς

Σφήνα στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει μια ηγεμονική θέση στην πορεία ανασυγκρότησης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μπαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Μια ημέρα μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου να προχωρησει σε ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτωβριο, απευθύνοντας πρόσκληση σε πρόσωπα και κόμματα απο τον χώρο της κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απηύθυνε το δικό του κάλεσμα σε διάλογο για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Με τις επιστολές που απέστειλε ο Φωτης Κουβελης, καλεί έξι πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο προκειμένου να υπάρξει ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Κουβέλης έστειλε μία επιστολή αποκλειστικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και μία ακόμη (αλλά κοινή) επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, τον επικεφαλής του «Ποταμιού»   Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα» Αντ. Λοβέρδο, την πρόεδρο της «Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ελλάδα στην Ευρώπη» Λ. Κατσέλη, καθώς και στα κόμματα «Οικολόγοι – Πράσινοι», «Ευρώπη – Οικολογία», «Πράσινοι (Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία)», ενω ξεχωριστές επιστολές εστάλησαν και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αυτο που σημειώνουν είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα προσκαλέσει σε διάλογο και κοινή πορεία τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ ανταποκρίνεται στον διάλογο αυτόν.

Ζητούμενο πάντως παραμένει ο διακριτός ρόλος που διεκδικούν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχει το κόμμα τους σε αυτή την πορεία.

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικουπη θέτει ως στόχο την ανάδειξη της δημοκρατικής Παράταξης σε τρίτο πόλο, στελέχη με ιστορική διαδρομή προτάσσουν καταρχήν την αναγκαιότητα “να πάψουμε να είμαστε ουρά ή συμπλήρωμα της ΝΔ”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.«Δεν με αφορά η πρόταση, όπως την ακούω.

Δηλαδή, η ιδρυτική πρόταση ενός κόμματος πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχω γράψει εδώ και καιρό και το έχουν κάνει και άλλοι. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ από μόνο του να κάνει αυτή τη στιγμή την ιδρυτική διακήρυξη ενός πολιτικού χώρου».

Η κυρία Διαμαντοπουλου ωστόσο διέψευσε ότι έχει στα σκαριά την δημιουργία ξεχωριστού πολιτικού φορέα.

«Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ήθελα να το κάνω πολύ σαφές ότι οι συναντήσεις μου δεν έχουν σχέση με κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Βενιζέλου στην επιστολή Κουβέλη

“Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη

Ευχαριστώ για την επιστολή σας που έλαβα χθες. Χαίρομαι γιατί, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Όπως ξέρετε, αυτή ήταν και είναι η σταθερή γραμμή μας. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, σε μια ουσιαστική πολιτική και προγραμματική βάση. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε επίμονα ώστε αυτό να γίνει πριν τις ευρωεκλογές. Η Ελιά είναι ένα πρώτο βήμα που βρήκε ανταπόκριση. Στην ίδια πάντα κατεύθυνση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης κινείται και η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής το Σάββατο.

Δεχόμαστε, συνεπώς, την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει. Η θεματολογία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της επιστολής σας περιλαμβάνει ζητήματα που προφανώς βρίσκονται στον κατάλογο των βασικών προτεραιοτήτων της χώρας. Είχα την ευκαιρία στις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς την ολοκληρωμένη πρόταση μας για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Για την Ελλάδα μετά την κρίση και το μνημόνιο. Σημασία έχει ότι προτείνουμε στον Ελληνικό Λαό να είναι ειλικρινές, αληθινό, υπεύθυνο, τεκμηριωμένο, εφικτό. Όταν μια προγραμματική πρόταση έχει τα στοιχεία αυτά και μαζί την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να είναι πραγματικά προοδευτική.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά. Οφείλει να διεκδικεί ρόλο αυτόνομο και κεντρικό. Να είναι η μεγάλη κοίτη που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και υπερβαίνει την τεχνητή πόλωση, τον λεγόμενο μικρό διπολισμό.

Σημασία όμως έχουν και ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης. Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης.

Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου με όλους εκείνους που νοιώθουν ότι η υπόθεση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, τους αφορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα