Μαραθώνιες διαβουλεύσεις πολιτικών αρχηγών για Παπαδήμο

ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (EUROKINISSI // ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (EUROKINISSI // ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση. Στις πρώτες δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση για ενότητα και υπογράμμισε πως δεν έθεσε όρους σε κανέναν πολιτικό αρχηγό (Vids)

Ανακοινώθηκε και επίσημα από την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στη μεταβατική κυβέρνηση.

Στις πρώτες του δηλώσεις, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας και ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη.

Επισήμανε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως τα προβλήματα θα επιλυθούν ταχύτερα με μικρότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο εάν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση.

"Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός, αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη", σημείωσε.

Ανακοίνωση Προεδρίας της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο , ακαδημαϊκό, οικονομολόγο και πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο, Παρασκευή, στις 14.00 και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα έχει ως αποστολή "την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές".

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών "επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011".

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

 

Στεφανόπουλος: Να μην βάλει νέους φόρους

Ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη εξέλιξη στην υπόθεση της αναζήτησης νέου πρωθυπουργού εμφανίστηκε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος όμως δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα γεγονότα.

Έκανε λόγο για "πλήρη γελοιοποίηση", σχολιάζοντας την πενθήμερη καθυστέρηση στον ορισμό του νέου πρωθυπουργού.

"Το μόνο ευχάριστο είναι η επιλογή του κ. Παπαδήμου", σημείωσε, επισημαίνοντας πως "από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει" στο πρόσωπό του ακαδημαϊκού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κάλεσε μάλιστα τον

"να μη βάλει άλλους φόρους", καθώς, όπως σημείωσε, "ο λαός υποφέρει και δεν αντέχει άλλο".

 

Μετά το ναυάγιο του συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα του

για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και τελικά επήλθε συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Ο

μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες τέσσερις ώρες το συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Οι πολιτικοί αρχηγοί νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγεται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, χωρίς πρακτικογράφους.

Το κρίσιμο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, από το οποίο προέκυψε συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί.

Στη διάρκεια της παραμονής των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται το συμβούλιο φάνηκε πως υπήρξε συνομιλία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Καρατζαφέρη

του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δεν συνομίλησε με κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

 

Τα τηλέφωνα πήραν "φωτιά" τα ξημερώματα, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να επικοινωνεί με τον

και να καλεί και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να επικοινωνήσει μαζί του.

Ενώ έχει ξεκινήσει το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και ο

, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα.

"Αυτή είναι η τρίτη φορά που έρχομαι, ελπίζω να είναι η τελευταία", σημείωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, που αποχώρησε οργισμένος από το χθεσινό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ανέφερε "όλα καλά" κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα βρήκαν τηλεφωνικά Σαμαράς - Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος στο προεδρικό μέγαρο

SHARE: