Αρνητικοί στις προτάσεις Τσίπρα οι αγρότες

Αρνητικοί στις προτάσεις Τσίπρα οι αγρότες

Η πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με τους αγρότες να σκληραίνουν τη στάση τους την ώρα που η κυβέρνηση ευελπιστεί ακόμα και τώρα να βρεθεί λύση

Χρειάστηκαν πέντε ώρες και ένα διάλειμμα για… τσιγάρο στο πλαϊνό μπαλκόνι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου οι αγρότες να φύγουν από το πρωθυπουργικό γραφείο εμφανώς προβληματισμένοι.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν με δημοσιογράφους έκαναν λόγο για «αργό θάνατο», ότι «δεν άκουσαν κάποια ουσιαστική πρόταση», ενώ σημείωναν πως βασικά αιτήματά τους που είχαν να κάνουν  με το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, ή κάποια ρύθμιση σε σχέση με τις τράπεζες δεν έγιναν αποδεκτά.

Οι πρώτες συνελεύσεις που έγιναν με την επιστροφή τους στα μπλόκα έφεραν ακόμα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις 25 προτάσεις που κατατέθηκαν να πέφτει στο κενό.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που είχε άμεση γνώση των συζητήσεων που έγιναν, δικαιολογούσε το «πάγωμα» που υπήρχε από την πλευρά των αγροτών από το γεγονός ότι δεν «είχαν, έως τώρα, καθαρή εικόνα για την φορολογική πρόταση της κυβέρνησης και συνεπώς δεν την περίμεναν». Μάλιστα συμπλήρωνε πως «στην πορεία της συζήτησης είδαν πως φορολογικό και ασφαλιστικό δίνουν μικρότερη επιβάρυνση από ότι πέρυσι».

Ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε, έστω και καθυστερημένα, προκάλεσε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ευελπιστούν ακόμα και τώρα πως η μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με την επέκταση της μεταβατικής περιόδου και τα αφορολόγητα όρια θα λειτουργήσουν θετικά για όσους αγρότες έχουν υποστεί «κόπωση» μετά από σχεδόν ένα μήνα κινητοποιήσεων.

Το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης στηρίχθηκε στη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% αντί για 20%. Είναι προφανές πως όσοι επιλέξουν το 16%  θα λάβουν μικρότερη σύνταξη, θα έχουν όμως και τη δυνατότητα μεταπήδησης στο 20% με εξαγορά, προκειμένου να βελτιώσουν την παροχή.

Η πρόταση της κυβέρνησης περιελάμβανε και μια περίοδο μεταβατικότητας για τον ΟΓΑ,  ο οποίος θα παραμείνει αυτόνομος μέχρι το 2021.

Όσον αφορά το αφορολόγητο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε στα 9.500 ευρώ, στο οποίο θα συμψηφίζονται τόσο τα ποσά από εισοδήματα όσο και από αγροτικές επιδοτήσεις. Σήμερα, δεν υπάρχει αφορολόγητο για το εισόδημα, ενώ οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται.

Ούτε αυτό το μέτρο, πάντως ήταν αρκετό προκειμένου να αλλάξει τη στάση των αγροτών.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει εξαντλήσει, πλέον όλο το «οπλοστάσιό» του προκειμένου να βγάλει τους αγρότες από τον δρόμο, το  βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στην επιστροφή του θεσμών. Η ανταλλαγή στοιχείων με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται και μόνο η επιστροφή των δανειστών μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό σήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα