Άρθρο Παπαγγελόπουλου στο News247: Φαύλος Κύκλος

Άρθρο Παπαγγελόπουλου στο News247: Φαύλος Κύκλος

Ο Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας και μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας γράφει για το πως συνδέονται με την εκλογολογία και τα σενάρια ανασχηματισμού οι αξιολογήσεις και πως όσο η Κυβέρνηση βασίζεται σε 153 βουλευτές, θα δημιουργείται πανικός κάθε φορά που... η Άννα Βαγενά χάνει το πορτοφόλι της

Του Δημήτρη Σ. Παπαγγελόπουλου*

Πόσο απότομα έφυγε από την επικαιρότητα το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού; Όσο γρήγορα είχε εξαφανιστεί λίγο νωρίτερα το ενδεχόμενο εκλογών, την περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση φαινόταν να μην πλησιάζει σε συμφωνία με τους εταίρους.

Η αλήθεια είναι ότι στα ελληνικά πολιτικά πράγματα τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές τροφοδοτούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις παραπολιτικές στήλες. Ο εκλογικός  κύκλος στην Ελλάδα λειτουργεί ως εξής: Γίνονται οι εκλογές, ο Πρωθυπουργός σχηματίζει Κυβέρνηση. Πέφτουν τα πρώτα στοιχήματα για το ποιός Υπουργός θα παραιτηθεί πρώτος και οι «μαντεψιές» για τον πρώτο ανασχηματισμό που θα προκαλέσει ο Πρωθυπουργός. Μόλις γίνεται ο πρώτος ανασχηματισμός, όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα γίνει ο επόμενος ή αν θα γίνουν εκλογές, που είναι πάλι στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού, μέχρι αυτές όντως να γίνουν και να πάμε πάλι από την αρχή.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι υπουργοί μπορεί να υποπίπτουν σε γκάφες, λάθη, να συμμετέχουν σε σκάνδαλα ή να χρεώνονται αποτυχίες. Οι κύκλοι του Μαξίμου είτε στηρίζουν (απόλυτα ή χαλαρά), είτε δεν κρύβουν την αποδοκιμασία τους. Κάποιες φορές ένας υπουργός παραιτείται ή εξαναγκάζεται σε παραίτηση, κάποιες άλλες μένει μέχρι τέλους.

Αυτό που προστέθηκε στον εκλογικό κύκλο της χώρας μας τα μνημονιακά χρόνια είναι οι περιβόητες αξιολογήσεις. Όταν λοιπόν υπάρχουν κρίσιμες ψηφοφορίες απαραίτητες για να κλείσει μια αξιολόγηση, φουντώνουν οι φήμες είτε για εκλογές είτε για ανασχηματισμό. Έτσι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πιέζονται να υπερψηφίσουν προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέση τους στα εκλογικά ψηφοδέλτια ή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση πριν τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή είδαμε και σενάρια εκλογών και σενάρια ανασχηματισμού. Αμφότερα φαίνονταν αρκετά πιστευτά λόγω του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος αυτής της Κυβέρνησης. Του παρελθόντος γιατί λιγότερο από ένα χρόνο πριν ο Πρωθυπουργός έχει προκηρύξει εκλογές, αμέσως μετά τη δύσκολη ψηφοφορία, στην οποία αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τάση Λαφαζάνη. Και του παρόντος, από τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι τομείς κυβερνητικού έργου αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τελικώς το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε με μοναδική απώλεια την Βασιλική Κατριβάνου, που παρέδωσε την έδρα της.

Μπορεί λοιπόν να μην υπάρχει στον ορίζοντα, ούτε προεδρική εκλογή, ούτε τοπικές εκλογές, αλλά όσο η Κυβέρνηση βασίζεται σε 153 βουλευτές, θα δημιουργείται πανικός κάθε φορά που οι ΑΝΕΛ φαίνονται να διαφωνούν,  η Άννα Βαγενά χάνει το πορτοφόλι της ή κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βιώνει υπαρξιακό και πολιτικό αδιέξοδο.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν σύντομα να ξαναδιαβάσουμε για σενάρια ανασχηματισμού, που θα συμβολίσει τη διεύρυνση, θα στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό και φυσικά θα δημιουργήσει προσδοκίες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κυβερνόντων κομμάτων, μέχρι να ανακοινωθεί. Μόλις γίνει ο ανασχηματισμός θα αρχίσει η εκλογολογία, πιθανώς πριν την επόμενη αξιολόγηση. Οι υπουργοί θα ζουν με τον φόβο και δεν θα παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, οι βουλευτές θα ζουν με την προσδοκία και θα αποφεύγουν τα πιθανά λάθη. Και έτσι συνεχίζεται ο κύκλος. Ο φαύλος κύκλος.

*Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας και μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας

SHARE: