Οργή Μπαλτά: Απομόνωσαν τη φράση μου για Ειδομένη

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  Αριστείδη Μπαλτά, Αθήνα, Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, Αθήνα, Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Αίσθηση από απομονωμένη φράση του υπουργού Πολιτισμού για την Ειδομένη. Ολόκληρη η δήλωση και η "βιαστική" αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέμα που ουσιαστικά δεν υπήρχε, προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, με δημοσιεύματα να απομονώνουν την εξής φράση: "η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα", προκαλώντας αντιδράσεις.

Με ανακοίνωση του, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μπαλτάς στρέφεται, μεταξύ άλλων, και κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος "βιάστηκε" να σχολιάσει.

"Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει' με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του».

Αυτούσια η δήλωση του Υπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου

«Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα.

Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει -επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά.

Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο "Game of thrones". Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά, μέσα στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Οι αντιδράσεις

Μέσω twitter ήρθε η αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφτεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος", ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη.

Οργή Μπαλτά: Απομόνωσαν τη φράση μου για Ειδομένη

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης έγραψε στο twitter: "Η εξωπραγματική δήλωση Μπαλτά δείχνει οτι η κυβέρνηση είτε δεν ξέρει είτε δεν θέλει να ξέρει τι της γίνεται".

Το Ποτάμι ανακοίνωσε: "Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί «τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης» τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κ. Φίλης στο NEWS 247: Πρόσφυγες σε 'γκρίζα' ζώνη μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ. 'Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιστρέψουν'

Ανοιχτό εάν θα δεχθεί η Ελλάδα επανεισδοχή προσφύγων από ΠΓΔΜ

Αβραμόπουλος από Ειδομένη: Η γενναιοδωρία των Ελλήνων παράδειγμα για όλους μας

SHARE: