Αβραμόπουλος – Μητσοτάκης για το προσφυγικό: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Αβραμόπουλος – Μητσοτάκης για το προσφυγικό: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ-ΦΩΤΟ -ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Τι δήλωσαν ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες (vid)

«Το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας πρωτοφανούς κρίσης. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική πρόοδος, ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη. Εμείς είπαμε ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό θέμα και η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, ακόμη και σε αυτούς που μας κουνάν το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ότι τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή με πολύ δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης πρέπει να ολοκληρωθούν από τα κράτη μέλη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις, σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών και κυρίως στο πεδίο της εξάλειψης των δικτύων των διακινητών των ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν και με την ανοχή της Τουρκίας».

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον συνεχάρη για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή και προσέθεσε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και οποιαδήποτε συζήτηση για τα βόρεια σύνορά μας είναι εκτός αντικειμένου. Χαίρομαι που και η Επιτροπή και η κ. Μέρκελ έχουν ταχθεί κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας. Ελπίζω σύντομα να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν με καθοριστικό ρόλο και ελληνικές δυνάμεις- το λιμενικό το οποίο θέλω να συγχαρώ γιατί κάνει εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και την αστυνομία που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής και της ταυτοποίησης και τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση των hot spots».

Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, γιατί είναι ένα από τα σημεία εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, δήλωσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί να στήσει έναν μηχανισμό που να ανταποκρίνεται και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του ελληνικού λαού και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες, και κυρίως στην ελληνική ακτοφυλακή που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις ευθύνες των χωρών της Ευρώπης, λέγοντας: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως κατά πόσο τα κράτη-μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην μετεγκατάσταση».

Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι βαθιά ενημερωμένος και είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις του για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα