Αυθαίρετα με συνταγή ημιυπαίθριων

Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ,στις 14 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ,στις 14 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

"Καρότο και μαστίγιο" θα εφαρμόσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα των αυθαιρέτων. Μείωση προστίμων για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Ποιοι κινδυνεύουν να δουν την κατοικία τους να κατεδαφίζεται

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, η οποία αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στα αυθαίρετα θα ακολουθηθεί συνταγή καρότου και μαστιγίου, καθώς αναμένεται μείωση των προστίμων, αλλά και αλλαγή στη διαδικασία κατεδάφισης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "με το σημερινό πλαίσιο, είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ρύθμιση "θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων".

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα κληθεί να καταβάλλει το "πρόστιμο διατήρησης" με το ποίο αφενός θα γλιτώνει την κατεδάφιση και αφετέρου θα αποκτά δικαίωμα μεταβίβασης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του προστίμου, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν και διευκολύνσεις με την καταβολή δόσεων.

Πάντως για άλλη μια φορά, όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, απειλούνται με πολύ υψηλά πρόστιμα  ή ακόμα και κατεδάφιση.

Τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη διαχείριση του οποίου θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.

SHARE:

24Media Network