Χαμός στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ: Συνωμοσίες εναντίον του ανέφερε ο Βενιζέλος. “Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου τα έκανε αυτά”

Χαμός στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ: Συνωμοσίες εναντίον του ανέφερε ο Βενιζέλος. “Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου τα έκανε αυτά”
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οργισμένη τοποθέτηση εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε βολές από τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Θάνο Μωραϊτη, Μιχάλη Κασσή και  Συμεών Κεδίκογλου.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκαν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις δε δίνουν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφεραν το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Σχετικά με τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, οι παραπάνω βουλευτές υποστήριξαν πως δεν κάνει διακριτό το στίγμα του και επικαλέστηκαν περιπτώσεις που ακυρώνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Κίνημα και περιπτώσεις που ανέχονται πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τόνισαν πως δεν έχει προκύψει κάποιο θετικό στοιχείο. Ειδική αναφορά έκαναν στη συνάντηση στο Παρίσι αναφέροντας πως όλα γίνονται για τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με τις ενστάσεις των βουλευτών, η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να φύγει από το μνημόνιο.

Σημειώνεται πως ακούστηκαν βαριές εκφράσεις περί συνωμοσιολογίας, πέμπτης φάλαγγας και Καλικάντζαρων, φράσεις που είχαν ακουστεί στο παρελθόν, από τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για ακόμα μια φορά άσκησε κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο και είπε ότι το κόμμα υπολειτουργεί, ότι δεν έχει σχέδιο και ότι έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία.

Τότε ήταν που ο κ. Βενιζέλος πήρε τον λόγο και μίλησε “συνωμοσίες”. “Όλοι βάλλετε εναντίον μου”, είπε.

“Αλλοι μου έστησαν το Ζάππειο. Κανείς δεν με έχει πει Τούρκογλου στη ζωή μου. Με έχουν πει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο”, είπε, αναφερόμενος στην εποχή Παπανδρέου.

Προς υπεράσπιση του κ. Βενιζέλου έσπευσε η αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι έχει αναλάβει το βάρος της παράταξης που είναι μεν τιμητικό αλλά, όπως είπε, δέχεται συνεχώς επιθέσεις από κλακαδόρους και προπυλακισμούς. “Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου τα έκανε αυτά”, σημείωσε.

Αιχμές διατύπωσε ο Μιχάλης Κασσής λέγοντας ότι υπάρχουν ευθύνες και στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο και στον Νίκο Ανδρουλάκη. “Να παραιτηθεί από γραμματέας. Δεν υπάρχει κόμμα και αυτός πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες”, είπε. Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του έφυγε. “Τι κάνει ο Κακλαμάνης; Ήρθε, μας είπε το τροπάρι της Καισαριανής και έφυγε. Εγώ μια φορά διαφώνησα και με διέγραψες”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο.

Ο Συμεών Κεδίκογλου, διατύπωσε αιχμηρά σχόλια και για την κυβερνητική πολιτική αλλά και για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

“Δεν έχω καταλάβει τι καριβώς πάμε να κάνουμε στο συνέδριο. Θα εκλεγεί ηγέτης; Θα είμαστε συνιστώσα; Σε τι διαφέρουμε από την Ελιά; Ο Μόσιαλος έφυγε, ο Λοβέρδος επέστρεψε άρα συμπράττουμε με 2-3 κινήσεις που μετά βίας γεμίζουν ταξί;”, είπε.

Ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος δεν είχε σκοπό όπως είπε να πάρει τον λόγο αφού συμφωνούσε απολύτως με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητες οι αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου. “Εγώ θα δώσω την ψήφο μου υπέρ της χώρας μου. Διαφωνώ όμως με την παρέμβαση σου που κινείται στη λογική ενός μικρού κόμματος. Δεν μπορώ να είμαι σε ένα κόμμα με μια και μόνη άποψη. Πρέπει να υπάρχει η διαφορετική άποψη. Η συνωμοσιολογία δεν είναι αυτή που είπες προηγουμένως. Είναι η 5η φάλαγγα και οι καλικάτζαροι, που εσύ πρόεδρε έχεις αναφέρει κατά καιρούς”, παρατήρησε όπως αναφέρει το “Βήμα”.

Μεταξύ άλλων, έντονη κριτική ασκήθηκε για την παρουσία της Σοφίας Βούλτεψη στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κ. Βούλτεψη λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησαν και για τα κομματικά θέματα και τη λειτουργία του Κινήματος. Παράλληλα χαρακτήρισαν θολό το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μερίδα των βουλευτών θεωρούν πλέον ανοικτά, πως ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί την αντίθετη άποψη μέσα στο κόμμα.

Επίσημες διαψεύσεις

“Όλα απαντήθηκαν και είναι όλοι συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά», ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- και στο ίδιο πλαίσιο, μεταφέροντας το κλίμα για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, έλεγαν ότι «όλοι δίνουμε αυτήν τη στιγμή τη μάχη για την τριήμερη συζήτηση”.

Όσον αφορά στα διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει την Παρασκευή, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι ο Γιάννης Κουτσούκος.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στην ομιλία του κ. Βενιζέλου στην ΚΟ, υπενθύμιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχει πει ότι είναι δεδομένες οι 180 ψήφοι, αλλά όμως μπορεί και πρέπει να συγκεντρωθούν. Υπογράμμιζαν επίσης ότι υπάρχουν βουλευτές από τις τάξεις των ανεξάρτητων και από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα διαμορφώσουν την ψήφο τους ως προς την προεδρική εκλογή σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη συμφωνία για την έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, στο διάστημα έως και την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το εάν απαιτείται συναίνεση ή και υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, οι ίδιες πηγές έθεταν ρητορικά το ερώτημα “αν κάνουμε μια συμφωνία για το χρέος, θα λέει ο καθένας ότι θα την ακυρώσει;”. Επιπλέον απαντούσαν ότι δεν τίθεται θέμα να ζητηθεί από τους ξένους υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίσει στην ίδια τακτική, δημιουργεί συνθήκες στην αγορά που καθιστούν πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση.

(Με πληροφορίες από Βήμα, Εφημερίδα Συντακτών)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα