Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί τίποτα από την Ευρώπη

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί τίποτα από την Ευρώπη
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η χώρα μας διαχειρίζεται μόνη της το πρόβλημα των προσφύγων, ενώ στάθηκε και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία διαταράσσεται.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύθηκαν σε τίποτα κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο και ο πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε απολύτως τίποτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Είπε ότι «η οικονομική στήριξη που πουλάει ο κ. Μητσοτάκης για εσωτερική κατανάλωση, σημαίνει ότι η ΕΕ μας δίνει κονδύλια για να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και να μην υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ευρώπη». «Ουσιαστικά μας αφήνουν να διαχειριστούμε το ζήτημα μόνοι μας», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το ως «επικίνδυνη εξέλιξη». Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Γιόχανσον, εξέθεσε τον κ. Μητσοτάκη χθες, καθώς αποκάλυψε ότι κανένα αίτημα δεν έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ».

Σημείωσε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία κατάσταση πλήρους εκτροχιασμού στην ελληνική κοινωνία» και ειδικότερα ότι αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου «υπάρχει κατάλυση του κράτους, αντιποίηση αρχής από ομάδες δήθεν “αγανακτισμένων” πολιτών που βιαιοπραγούν κατά πολιτών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων». Τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα γενικευμένης βίας», επισημαίνοντας ότι «η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Λέσβο λόγω αυτών».

Ο κ. Χαρίτσης προειδοποίησε ότι «η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί στον διχασμό και στην κυριαρχία της βίας» και κάλεσε τα ΜΜΕ «να είναι πολύ προσεκτικά σε σχέση με τις εικόνες που προβάλλουν και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα γεγονότα». Υπογράμμισε ότι «δεν είναι αποδεκτές οι εικόνες πολιτών με καραμπίνες που παρουσιάζονται ως ήρωες» και τόνισε ότι «η προσπάθεια υπερπατριωτικού παροξυσμού οδηγεί σε φαινόμενα βίας που έχουν πολιτικά αίτια».

«Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνουν οι ακραίοι της Ευρώπης, ο Όρμπαν και ο Κουρτς, οι ομοϊδεάτες της ΝΔ στο Λαϊκό Κόμμα, αυτοί που σφράγισαν τα σύνορά τους για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι οι δυνάμεις της αριστεράς και οι σοσιαλιστές που ζήτησαν σύγκληση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μας στηρίξει εμπράκτως η Ευρώπη».

Υποστήριξε ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας». Ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγιά» και ότι «δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε να κυριαρχήσουν φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού στη χώρα μας» και «δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη βία απέναντι στον άλλον και στο διαφορετικό να επικρατήσει».

Διευκρίνισε πως «είναι αυτονόητο ότι ένα ευνομούμενο κράτος προστατεύει τα σύνορά του», προσθέτοντας: «όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια, χωρίς να πουλά φτηνή πατριδοκαπηλία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μία γεωπολιτική κρίση, με την Τουρκία να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες», για να τονίσει ότι «το θέμα είναι πώς απαντά η Ελλάδα στις επιδιώξεις της Τουρκίας». Σχολίασε δε ότι «είναι υποκριτικό και οξύμωρο ο πρωθυπουργός να παιανίζει στρατιωτικά εμβατήρια και να μιλά με δραματικούς όρους για εθνική κρίση, χωρίς να συνομιλεί με την αντιπολίτευση και χωρίς να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα