Χωρίς πολιτική ουσία οι ‘Παραιτηθείτε’ λένε κυβερνητικές πηγές

Χωρίς πολιτική ουσία οι ‘Παραιτηθείτε’ λένε κυβερνητικές πηγές
Eurokinissi

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το κίνημα των "Παραιτηθείτε" τη στιγμή που στο Μαξίμου θέλουν να αφήσουν πίσω τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα Φίλη και αυτό προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Παιδείας και φαίνεται πως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και από τις δυο πλευρές.

Ο Νίκος Φίλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως δεν νιώθει πως το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε αποστάσεις από τον ίδιο, ενώ επέμεινε στην άποψή του για υποκινούμενη κινητοποίηση σχετικά με τους «Παραιτηθείτε».

Αν και η αμηχανία πολλών στελεχών ήταν και χθες έκδηλη από τις νέες δηλώσεις, π.χ του Ανδρέα Νεφελούδη, κυβερνητικές πηγές προτιμούν να στέκονται στο θέμα «Παραιτηθείτε» και όχι στο θέμα Φίλη τονίζοντας  για την αυριανή συγκέντρωση πως «έχει χάσει την πολιτική της ουσία και κινείται στα όρια της γραφικότητας». Δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως πρόκειται για μια απλή ακομμάτιστη συγκέντρωση πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως όλη αυτή η συζήτηση άλλαξε την ατζέντα σε ζητήματα που δεν ενδιαφέρουν το Μέγαρο Μαξίμου και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στρέψει το βλέμμα των πολιτών σε θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση.

Η ομιλία του στην Ακρόπολη, σε ειδική εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη, αναμένεται να κινηθεί στους εξής  άξονες: Παραγωγική ανασυγκρότηση, «ξεπάγωμα» των μεγάλων έργων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση  (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, πακέτο Γιουνκέρ), αλλά και η τόνωση της οικονομίας.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία  σύσκεψη των παραγωγικών υπουργείων.

Σε αυτό το πεδίο σημαντική θεωρούν στο Μαξίμου και την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα στα υπουργεία ετοιμάζουν πυρετωδώς και τα επόμενα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και θα αφορά κυρίως παραβάτες μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής για το Σύνταγμα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των μελών της επιτροπής από το Μαξίμου.

Ειδική σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ALPHA, προσδιόρισε για πρώτη φορά ακριβώς το μπόνους με το οποίο θα επιδοτείται το πρώτο κόμμα ή σχηματισμός που θα συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 40% και θα είναι 27 έδρες. Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο της ψήφου από τα 17 έτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα