Χωρίς προβλήματα και διαρροές η ψηφοφορία της Κυριακής

Χωρίς προβλήματα και διαρροές η ψηφοφορία της Κυριακής
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016. Τους βουλευτές ενημέρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και για το κλείσιμο της αξιολόγησης. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

«Ένα νομοσχέδιο και μια τροπολογία μακριά» βρίσκεται η κυβέρνηση από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την ψηφοφορία της Κυριακής

“Φάγαμε όλο το βουνό τώρα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση”, τόνιζε βουλευτής στο NEWS 247 δείχνοντας την επιθυμία της κοινοβουλευτικής ομάδας να τελειώνει το “μαρτύριο” της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση  το “στρατόπεδο των υπουργών” με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργου Χουλιαράκη και Γιώργο Σταθάκη εξηγούσαν στους βουλευτές τις δυσκολίες της διαβούλευσης με τους εταίρους όλους αυτούς τους μήνες. ¨Όσοι από εσάς δεν έχετε συμμετάσχει στην διαπραγμάτευση δεν ξέρετε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε¨ φέρεται να τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην αρχή της εισήγησης του, ο οποίος αργά το απόγευμα συνέχισε το ¨μασάζ¨ και στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικό, πως απαντώντας στους βουλευτές σε σχέση με τους έμμεσους φόρους η διαπραγματευτική ομάδα διευκρίνισε πως έγινε το καλύτερο δυνατό τη στιγμή που οι δανειστές ζητούσαν αυξήσεις του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ.

Μπορεί το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα να ήταν καλό και οι προβληματισμοί των βουλευτών να εκφράστηκαν σε χαμηλούς τόνους, όμως στην 4ωρη συνεδρίαση άνοιξε όλη η ¨βεντάλια¨ των θεμάτων του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και για το θέμα του κόφτη και κατά πόσο σε περίπτωση αποκλίσεων μπορεί ¨πειραχτούν¨ οι ήδη μειωμένες συντάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα ήρθε από τον Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος διευκρίνισε πως μόλις διαπιστωθεί η υπέρβαση (τον Απρίλιο του επόμενου οικονομικού έτους) ο υπουργός Οικονομικών θα έχει πάνω από 1 μήνα διορία να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με τα μέτρα. Μόνο στην περίπτωση που δεν το κάνει, θα ενεργοποιείται ο κόφτης.

Αρκετοί βουλευτές εστίασαν στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, στους νέους επαγγελματίες πως δεν μπορεί να επιβαρυνθούν περαιτέρω ζητώντας «να βρεθούν κάποιες τομές», όπως για παράδειγμα κριτήρια στα προγράμματα ΕΣΠΑ ώστε αυτά να δίνονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα κόκκινα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Από την συζήτηση έγινε σαφές πως το σύνολο των βουλευτών θέλησε να κλείσει το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Χαρακτηριστικό είναι πως ζήτησαν οι συντελεστές ΦΠΑ να χαμηλώσουν αν η κυβέρνηση πιάσει τους στόχους, έγιναν πολλές ερωτήσεις για τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή και θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή σελίδας, ενώ πολλά στηρίζουν στην προοπτική που θα δώσει η ελάφρυνση του χρέους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν δεδομένη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χωρίς απώλειες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει η ψήφιση του θα πραγματοποιηθεί αυστηρά στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, καθώς το ίδιο βράδυ ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου τη Δευτέρα να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ανθρωπιστική Κρίση.

Μετά και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή μαζί με τον δημοσιονομικό κόφτη ως τροπολογία το ενδιαφέρον του Μαξίμου στρέφεται στο θέμα του χρέους. Όπως ξεκαθαρίζουν αποτελεί ουσιαστικά ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών, όμως εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια καλή βραχυπρόθεσμη απόφαση και σε μια οριοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που μπορεί να ληφθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα