Χριστούγεννα με lockdown: Με SMS για ψώνια και ρεβεγιόν στο σπίτι

Χριστούγεννα με lockdown: Με SMS για ψώνια και ρεβεγιόν στο σπίτι
Χριστούγεννα με lockdown την εποχή της πανδημίας Eurokinissi

Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη σταδιακή και μερική χαλάρωση του lockdown τα Χριστούγεννα. Τι θα γίνει με μετακινήσεις και εστίαση.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown θα ληφθούν όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι τα ισχύοντα μέτρα θα παραταθούν τουλάχιστον μία εβδομάδα και πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, κατά την κλασική πλέον ατάκα του Στέλιου Πέτσα.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, αυτό το σχέδιο όμως είχε εγκαταλειφθεί και είχε εκπονηθεί νέος σχεδιασμός για άνοιγμα δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου και εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου, όμως και αυτό είναι υπό αίρεση, δεδομένου ότι η μείωση κρουσμάτων και κυρίως νοσηλειών και διασωληνώσεων δεν είναι αυτή που ήλπιζαν και ανέμεναν οι ειδικοί.

Βέβαια, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν διάφορα σενάρια για το χρόνο και κυρίως τον τρόπο και το βαθμό του ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων. Αλλά ακόμη και εάν ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown, κάποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τις γιορτές, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και τα SMS στο 13033.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό εκ νέου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης (Ant1). Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει αποκλείσει το να παραμείνει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε δε ότι τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν εφόσον δώσουν το σήμα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Εφόσον βέβαια παραμείνει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τις γιορτές, θα πρέπει τα χριστουγεννιάτικα ψώνια είτε να ενταχθούν σε κάποιον από τους υπάρχοντες κωδικούς με λόγους μετακίνησης -για παράδειγμα στον κωδικό 2- είτε να υπάρξει νέος ειδικός κωδικός- για παράδειγμα ένας νέος κωδικός 7.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει κάνει λόγο για ψώνια take away, όμως οι έμποροι έχουν χαρακτηρίσει το μέτρο αυτό ανεφάρμοστο.

Φαίνεται επίσης πιθανό μαζί με τα μικρά εμπορικά να ανοίξουν και τα κομμωτήρια με αυστηρά μέτρα υγιεινής, με περιορισμό ατόμων ανά τετραγωνικά, χρήση μάσκας και με ραντεβού, όπως και προηγουμένως. “Κλάδοι όπως τα κομμωτήρια τήρησαν τους κανόνες”, ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης.

Κατά την περίοδο των εορτών φαίνεται επίσης πιθανό να ισχύσουν ορισμένοι ακόμη περιορισμοί, όπως η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ είναι δεδομένη η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι και την άνοιξη.

Αγκάθι παραμένει η εστίαση, καθώς η κυβέρνηση και οι ειδικοί θέλουν να αποφευχθούν τα ρεβεγιόν με συνωστισμό, που θα φέρουν με μαθηματική βεβαιότητα και τρίτο κύμα και μαζί του τρίτο αυστηρό lockdown. Έτσι εξετάζεται να ανοίξουν μόνο εστιατόρια και καφέ, με καθήμενους ανά τετράδες, περιορισμό ατόμων ανά τετραγωνικό και χωρίς μουσική, αλλά να μην ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Ρεβεγιόν λοιπόν στο σπίτι, αλλά και εκεί δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων. Ενδέχεται δε την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, να ισχύσουν πρόσθετοι περιορισμοί ή/και πιο αυστηροί έλεγχοι για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συναθροίσεων σε σπίτια, όπως είχε γίνει και το Πάσχα. Άλλωστε όπως είχε πει ο κ. Πέτσας, όλο το 2020 είναι διαφορετικό και το 2021 δεν θα ξεκινήσει πιο χαλαρά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version