Χρυσοχοΐδης προς Τουρκία: Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες

Χρυσοχοΐδης προς Τουρκία: Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες

Τα «βέλη» του προς την Τουρκία έστρεψε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες για το μεταναστευτικό

Ιδιαίτερα «αιχμηρός» ήταν ο λόγος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα, για την στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κατά την διάρκεια μίας λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Μάνδρα παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ευχαριστήσουν τα 15 κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (ΕΜΠΠ) για την άμεση ανταπόκριση και την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν στην Ελλάδα.

Η βοήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της ενεργοποίησης του ΕΜΠΠ από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής και Ασύλου, Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Πρέσβης της προεδρεύουσας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Κροατίας, Aleksandar Sunko, ο Πρέσβης της Λιθουανίας, Rolandas Kačinskas, ο Πρέσβης της Σλοβενίας Matjaž Longar, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΠΠ Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρ. Επιτροπής στην Ελλάδα, εκπρόσωπος της DG ECHO, καθώς και εκπρόσωποι των Πρεσβειών Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σερβίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη και την Ευρ. Επιτροπή για την αποστολή της βοήθειας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, στην έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση που επέδειξαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μήνυμα που στέλνουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι πως η προστασία των συνόρων της Ελλάδας διασφαλίζει την προστασία των συνόρων και της Ευρώπης τονίζοντας τα εξής:

«Εμείς έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε κατατρεγμένο και κάθε δυστυχισμένο άνθρωπο, έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για εκείνον που διώκεται και δικαιούται όταν ζητάει διεθνή προστασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες ουσιαστικά για να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις».

Ο γγΠΠ Νίκος Χαρδαλιάς, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, σημείωσε την άμεση ανταπόκριση των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα της χώρα μας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκοπό την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «ο μηχανισμός έρχεται να αναδείξει ότι η Ευρώπη σε ζητήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας είναι έτοιμη, ειδικά όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ζητήματα στα σύνορα της ίδιας της Ευρώπης».

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής και Ασύλου, Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρ. Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχόβης, καθώς και ο εκπρόσωπος της DG ECHO, Παναγιώτης Λιασίδης.

Τέλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας χάρισαν αναμνηστικές πλακέτες στους Πρέσβεις και στους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συμβολής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα