Δ. Σεβαστάκης: Ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας

Δ. Σεβαστάκης: Ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, έκανε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, που χαρακτήρισε “πενταροδεκάρες” τη νέα επιβάρυνση για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

“Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι όλοι ζάμπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως. Αλλά η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά και αυτό σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε και όχι στις πενταροδεκάρες του 5 ή του 13%”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Εξηγώντας τη λογική της απόφασης, που προβλέπει ΦΠΑ 6% σε ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία και 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι “δεν έχει να κάνει με ηλικιακά κριτήρια, έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση του σκοπού των διαφόρων μονάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης”.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης είπε από τη δική του μεριά ότι το μέτρο δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βολές από αντιπολίτευση

Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

“Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει ‘πενταροδεκάρες’ τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και ‘κουβέντες της πενταροδεκάρας’ είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας:

“Το Υπουργείο Παιδείας Ερευνάς και Θρησκευμάτων είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις”.

Και το Ποτάμι, όμως, επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, κάνοντας λόγο για ομολογία του υπουργού ότι “η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα