Debate News 24/7: Θεοχάρης vs Ραγκούσης

Debate News 24/7: Θεοχάρης vs Ραγκούσης

Ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά και ο υποψήφιος με τη ΝΔ στο Νότιο Τομέα Αθηνών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά, το Θύμιο Λυμπερόπουλο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, το Μάκη Βορίδη και την ακροδεξιά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μεσαία τάξη

Το News 24/7 συνεχίζει τη νέα μορφή συνεντεύξεων που εγκαινίασε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο.

Ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιώς Γιάννης Ραγκούσης και ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα Αθηνών Χάρης Θεοχάρης κάνουν διάλογο μέσω του News 24/7 για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά, το Θύμιο Λυμπερόπουλο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, το Μάκη Βορίδη και την ακροδεξιά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μεσαία τάξη.

“Τώρα σας απασχολεί ο Θύμιος Λυμπερόπουλος ο οποίος δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας” απαντά ο κ.Ραγκούσης στον κ.Θεοχάρη και προσθέτει ότι: “Το επάγγελμα των ταξί αποφασίστηκε με την ψήφο του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμείνει κατ´εξαίρεση κλειστό, από τους κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλο επι κυβέρνησης Παπαδήμου, το 2012.”

Από την πλευρά του ο κ.Θεοχάρης σχολιάζει μεταξύ άλλων: “Οι συνάδελφοί μου βουλευτές που συγχρονίζονται με το προφίλ της παράταξης, καλώς συνθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό της και συμμετέχουν στους κόλπους της. Εξάλλου οι ακροδεξιές φωνές έχουν βρει την εκπροσώπησή τους σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.”

Το debate των δύο υποψηφίων

Γιάννης Ραγκούσης: Το 2009 η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις τάξεις της, προκάλεσε το πρωτογενές έλλειμμα των 24 δις ευρώ -ξόδεψε δηλαδή μόνο μέσα σε ένα χρόνο 24 δις που δεν υπήρχαν-και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Ποια είναι η άποψή σας για τις ευθύνες του κόμματός σας για την πτώχευση της χώρας;

Χάρης Θεοχάρης: Όποιος βγει και πει ότι μια κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά, μάλλον στρουθοκαμηλίζει. Ασφαλώς έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, όπως έγιναν και στις προηγούμενες από το 2009 κυβερνήσεις. Μην ξεχνάμε, ότι ο κρατικός υπερδανεισμός, η τραπεζική και στεγαστική «φούσκα», οι αλόγιστες παροχές, η κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων, το υπέρογκο δημόσιο και πολλές άλλες κοστοβόρες ελληνικές παθογένειες δεν είναι επινοήσεις της ΝΔ, αλλά πάγιες πρακτικές πολλών κυβερνήσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά. Οι παθογένειες συσσωρεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε ήταν τεχνικά και πρακτικά αδύνατο για μια κυβέρνηση να τις αντιστρέψει. Τέτοια εγχειρήματα για την ανατροπή πρακτικών που ισχύουν επί δεκαετίες δεν επιφέρουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Επομένως ας μην πέφτουμε στην παγίδα να επιρρίπτουμε μονόπλευρα ευθύνες. Το παιχνιδάκι των “καλών” και των “κακών” πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι μάταιο και σχεδόν εμμονικό μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης να μην κοιτάμε την ουσία και να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων. Το ζητούμενο είναι τι έχουμε να προτείνουμε για τη χώρα την επόμενη μέρα, μετά τα μνημόνια. Και εδώ έχουμε απαντήσεις: μείωση φορολογίας, προσέλκυση επενδύσεων, επιτάχυνση της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες και αυτές θα υλοποιήσουμε ανταποκρινόμενοι στην ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη: την βιώσιμη, μακροπρόθεσμη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Χάρης Θεοχάρης: Τι πιστεύετε σήμερα για την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον τρόπο με τον οποίο μπήκαμε στα μνημόνια;

Γιάννης Ραγκούσης: Πιστεύω αυτό που πίστευα πάντα. Δηλαδή ότι η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός αναγκάστηκαν να ζήσουν τη δραματική κατάσταση της χρεοκοπίας και των μνημονίων εξαιτίας της καταστροφικής 5ετίας της κυβέρνησης Καραμανλή. Μόνον το 2009 ξόδεψαν 24 δις ευρώ τα οποία δεν υπήρχαν, προκαλώντας αντίστοιχο πρωτογενές έλλειμμα 24 δις ευρώ. Για να γίνει δε ορατή η τεράστια διαφορά του χθες με το σήμερα αρκεί να τονίσω το ακόλουθο. Σήμερα η συζήτηση γίνεται για το τι θα κάνουμε, σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα διοχετεύσουμε το πλεόνασμα του 1 με 2 δις ευρώ ενώ τότε το κόμμα σας κατέστρεφε τη χώρα προκαλώντας ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης δεν είχε μια σκοτεινή πλευρά, για την οποία έχω μιλήσει πολλές φορές. Ούτε σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μετά το 2009. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επί Τσίπρα έφτασε να παράγει πλεονάσματα και να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ στο παρελθόν, με αποκορύφωμα το 2009 που χρεοκόπησε, παρήγαγε ελλείμματα και αύξανε το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για ιστορικού μεγέθους αλλαγή υποδείγματος.

Γιάννης Ραγκούσης: Ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους. Άρα θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και για τους πολύ πλούσιους καθώς και για τις offshore εταιρίες που είναι ιδιοκτήτες χιλιάδων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείτε σωστό και δίκαιο να στερηθεί το κράτος όλα αυτά τα έσοδα που θα μπορούσαν να πάνε στο κράτος πρόνοιας ή και στη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη;

Χάρης Θεοχάρης: Πράγματι, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αποτελεί κεντρικό άξονα του προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία. Πριν κοιτάξουμε ωστόσο αν θα υπάρξουν κάποιοι, λίγοι αριθμητικά που θα επωφεληθούν στερώντας έσοδα από το κράτος, να πούμε, ότι δεν είναι ο μοναδικός άξονας, αλλά συμπληρωματικός στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις αλλά και του φόρου μερισμάτων, στη μείωση του ΦΠΑ και του φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και σε πολλά άλλα μέτρα, που όχι μόνο θα ακακουφίσουν την βαριά τραυματισμένη από την κρίση και τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ μεσαία τάξη, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουν πραγματικά κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι, προβλέπουμε ότι το κράτος θα αποκτήσει έσοδα. Δεν θα χάσει. Ταυτόχρονα, όπως είπα μόλις, το βλέπετε και εσείς: τα μέτρα για τη μείωση της φορολογίας και για την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης δε λείπουν από το πρόγραμμά μας, αντίθετα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μη λαϊκίζουμε λοιπόν, περί δήθεν ευνοϊκής μεταχείρισης των πολύ πλουσίων και μην ξεχνάμε, ότι τα τελευταία χρόνια αριστερής διακυβέρνησης είναι, που οι πολύ πλούσιοι παρέμειναν πολύ πλούσιοι, ενώ οι μεσαία τάξη φτωχοποιήθηκε ακραία.

Χάρης Θεοχάρης: Ως υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου προχωρήσατε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε με τον πιο σκληρό τρόπο. Πως αισθάνεστε τώρα γι’ αυτο; Αλλάξατε γνώμη εσείς ή άλλαξαν οι νυν σύντροφοι σας;

Γιάννης Ραγκούσης: Πράγματι ανέλαβα την ευθύνη για επτά ιδρυτικούς νόμους-μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των 20 μηνών που είχα την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο μου προκαλεί έκπληξη η ερώτησή σας δεδομένου ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η διαύγεια αποτελεί ένα μόνιμο και βαθιά πια ριζωμένο θεσμό διαφάνειας για το κράτος και τη δημόσια ζωή. Ο Καλλικράτης εξακολουθεί και αποτελεί τη βασική αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού. Ο Κλεισθένης δεν κατήργησε τον Καλλικράτη, απεναντίας στηρίχθηκε σε αυτόν. Ο νόμος για την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις, με την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, δεν έχει πειραχθεί. Ο νόμος για την αξιοκρατία στην αξιολόγηση και στις προαγωγές των προϊσταμένων στο Δημόσιο από τον κ.Μητσοτάκη καταργήθηκε κι όχι από την κυβέρνηση Τσίπρα. Το 2014, ο αρχηγός σας εγκλημάτησε θεσμικά. Ο κ.Μητσοτάκης επανέφερε το κομματικό ρουσφέτι γυρίζοντας την Ελλάδα δεκαετίες πίσω.
Και τέλος ο νόμος για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και πήγαν σχολείο εδώ. Ο Νόμος 3838 αν πολεμήθηκε από κάποιο κόμμα, τότε αυτό ήταν το κόμμα που βρίσκεστε σήμερα. Με πρωτοστάτη τον ακραία δεξιό Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πολέμησε το νόμο αλλά πήρε την πρωτοβουλία να θεραπεύσει τα συνταγματικά ζητήματα που τον είχαν καταστήσει ανενεργό μετά τη γνωστή ιδεολογικού χαρακτήρα αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γιάννης Ραγκούσης: Πως μπορείτε να βρίσκεστε στο ίδιο κόμμα με αυτούς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και με τους ακραία δεξιούς κκ Γεωργιάδη και Βορίδη;

Χάρης Θεοχάρης: Δεν είναι δουλειά μου, και κανενός βουλευτή θεωρώ, να αξιολογεί για τις θέσεις, τις απόψεις ή το έργο τους άλλους βουλευτές. Υπάρχουν για το σκοπό αυτό θεσμικά όργανα που θέτουν ό,τι χρειάζεται στην κρίση του προέδρου. Συμπληρώνω σε αυτό… Η ΝΔ είναι ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο, ενωτικό και όχι διχαστικό, κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του, με σαφείς αναπτυξιακούς στόχους και όραμα για τη χώρα. Όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν ασπαζόμαστε τις βασικές αρχές της. Οι συνάδελφοί μου βουλευτές που συγχρονίζονται με το προφίλ της παράταξης, καλώς συνθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό της και συμμετέχουν στους κόλπους της. Εξάλλου οι ακροδεξιές φωνές έχουν βρει την εκπροσώπησή τους σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με ένα κόμμα λαϊκιστικό με πολλούς ακροδεξιούς αστέρες, με το οποίο μόλις πήρε διαζύγιο, φρόντισε να δώσει στέγη και διατροφή σε ένα μεγάλο αριθμό στελεχών του. Ας κοιτάξει γύρω του λοιπόν όποιος αναζητά ακροδεξιούς.

Χάρης Θεοχάρης: Πώς μπορείτε να συμβίωνετε στο ίδιο κόμμα με τον Θύμιο Λυμπεροπούλο;

Γιάννης Ραγκούσης: Ειλικρινά χαίρομαι το χιούμορ σας. Όχι μόνο διότι πολιτεύεστε πλέον με το κόμμα το οποίο σας εκδίωξε από την νευραλγική θέση που είχατε στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά τώρα σας απασχολεί ο Θύμιος Λυμπερόπουλος ο οποίος δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σας υπενθυμίζω λοιπόν με την ευκαιρία-χωρίς να θέλω να χαλάσω τη διάθεση ευθυμίας σας-ότι το επάγγελμα των ταξί αποφασίστηκε με την ψήφο του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμείνει κατ´εξαίρεση κλειστό, από τους κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλο επι κυβέρνησης Παπαδήμου, το 2012.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version