Debate News 24/7: Βασιλειάδης vs Ιωαννίδης

Debate News 24/7: Βασιλειάδης vs Ιωαννίδης

Ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα Αθηνών και ο υποψήφιος με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις περικοπές δαπανών, την επταήμερη εργασία και το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τη συμφωνία των Πρεσπών, τη φορολογία και τη μεσαία τάξη, την ασφάλεια και το δημογραφικό

Το News 24/7 συνεχίζει τη νέα μορφή συνεντεύξεων που εγκαινίασε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο.

Ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα Αθηνών Γιώργος Βασιλειάδης και ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα Αθηνών Σάκης Ιωαννίδης κάνουν διάλογο μέσω του News 24/7 για τις περικοπές δαπανών, την επταήμερη εργασία και το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τη συμφωνία των Πρεσπών, τη φορολογία και τη μεσαία τάξη, την ασφάλεια και το δημογραφικό.

“Ας μη μιλάει η ΝΔ για φορομπηχτικές πολιτικές. Να μη μιλά η παράταξη που φορολόγησε ό,τι αναπνέει και ό,τι κινείται. Η παράταξη η οποία οδήγησε στην ανεργία το 28% των Ελλήνων πολιτών. Η παράταξη η οποία οδήγησε στη μετανάστευση την πιο καταρτισμένη γενιά των Ελλήνων, ας μην κουνάει το δάχτυλο” δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ.Βασιλειάδης, ενώ ο κ.Ιωαννίδης τονίζει πως: “Ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για 7ήμερη εργασία. Η ΝΔ πάντα σεβόταν την εργατική νομοθεσία και αυτό συνεχίζει να κάνει.”

Το debate των υποψηφίων

Γιώργος Βασιλειάδης: Στη Νέα Δημοκρατία κάνετε συχνά λόγο για περικοπές δαπανών, από τις οποίες λέτε πως θα βρείτε πόρους για την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Τι εννοείτε όταν λέτε όμως περικοπές δαπανών; Αναφέρεστε στους μισθούς; Στις θέσεις εργασίας; Μήπως εννοείτε τις συντάξεις και τα επιδόματα; Θα περικόψετε ενδεχομένως κονδύλια που προορίζονται για την υγεία και την παιδεία; Γιατί εφόσον θεωρείτε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά όλα πήγαιναν καλά και βγαίναμε από την κρίση, να υποθέσουμε ότι υιοθετείτε τις πολιτικές συνταγές της περιόδου αυτής στην οποία όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τον πολιτικό κανόνα.

Σάκης Ιωαννίδης: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε το ότι βγαίναμε από την κρίση δεν είναι μόνο μια εκτίμηση της ΝΔ αλλά κυρίως των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη μιας κυβέρνησης που χρέωσε με την “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015 την χώρα με πάνω από 90δισ εξαιτίας της ιδεοληψίας της και της ανικανότητας της να κατανοήσει το διεθνές περιβάλλον.

Όσο για το ερώτημά σας, έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε τις μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, με βάση την αξιολόγησή τους ανά Υπουργείο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα περικοπεί καμιά κοινωνική δαπάνη, παρά μόνο όσες αποτελούν κομμάτι της κακοδιαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ και του κομματικού κράτους που έστησε.

Η σημαντικότερη όμως πηγή εσόδων, θα προέλθει από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φιλοεπενδυτικά μέτρα που θα λάβουμε, θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Κάθε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% ισοδυναμεί με 2 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 1 δις πάει στο κράτος, χωρίς αυτό να συνδέεται με επιπλέον φόρους.

Αυτά τα έσοδα προέρχονται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια πολέμησε και εμείς έχουμε σκοπό να τις καταστήσουμε κεντρικό πυλώνα της οικονομικής μας πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και για περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σάκης Ιωαννίδης: Κατά την διάρκεια των 4,5 ετών της διακυβέρνησης σας, έχετε επιβάλλει στη μεσαία τάξη 29 νέους φόρους. Τώρα προεκλογικά, προσπαθείτε να πείσετε τους ανθρώπους αυτούς ότι τους “προστατεύσατε” και θα “αποκαταστήσετε τις αδικίες” που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε. Τι έχετε να σχολιάσετε σε αυτό;

Γιώργος Βασιλειάδης: Όσο και να προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις σχετικά με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τα στοιχεία παραμένουν αμείλικτα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat δείχνουν ότι από το 100% της φορολογικής επιβάρυνσης τα μνημονιακά χρόνια, το 87% θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης 2010-2014, κάτι που προφανώς έχετε ξεχάσει ή ηθελημένα προσπαθείτε να αποκρύψετε. Αυτό που έκανε αυτή η κυβέρνηση ήταν αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αμέσως μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, να μειώσει σταδιακά τα φορολογικά βάρη που μπήκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, η σταδιακή μείωση στη φορολογία των εσόδων των επιχειρήσεων, η σταδιακή μείωση στη φορολογία των φυσικών προσώπων, η κατάργηση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για έσοδα άνω του ποσού αυτού, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 50%, είναι μόνο λίγα μέτρα που έχουν ήδη ξεκινήσει και εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση τόσο των 100 δόσεων το 2015, όσο και των 120 δόσεων πριν από λίγους μήνες, καταφέρνουμε να ξαναδώσουμε μία τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία. Μία επανεκκίνηση που μπορεί να έρθει τώρα που καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια, έχοντας όμως την κοινωνία όρθια. Ας μη μιλάει η Νέα Δημοκρατία για φορομπηχτικές πολιτικές. Να μη μιλά η παράταξη που φορολόγησε ό,τι αναπνέει και ό,τι κινείται. Η παράταξη η οποία οδήγησε στην ανεργία το 28% των Ελλήνων πολιτών. Η παράταξη η οποία οδήγησε στη μετανάστευση την πιο καταρτισμένη γενιά των Ελλήνων, ας μην κουνάει το δάχτυλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα εξομαλύνει τη φορολογία περαιτέρω, χωρίς να διακινδυνεύσει το κοινωνικό κράτος και οι κοινωνικές κατακτήσεις. Και αυτοί που επλήγησαν από την κρίση θα μπορέσουν σταδιακά να μπουν σε μία κανονικότητα. Με τη Νέα Δημοκρατία αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Για αυτό και ήδη -ακόμα και προεκλογικά- η φημολογούμενη μείωση φόρων, μετατέθηκε για μετά το 2021. Ο λαός γνωρίζει, ο λαός ξέρει ποιος είναι με το μέρος του, ο λαός ξέρει ποιος σε αυτή τη χώρα -αυτά τα 40 χρόνια- έλεγε ψέματα και ποιος λέει αλήθειες.

Γιώργος Βασιλειάδης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες κατάφερε να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ποσοστά ανεργίας η οποία συνεχώς βαίνει μειούμενη δημιουργώντας πάνω από 300.000 νέες θέσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών πλήρους και αποκλειστική απασχόλησης. Εσείς τώρα έρχεστε και μιλάτε για νέες θέσεις εργασίας. Πώς ακριβώς πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν αυτές; Και για τι θέσεις μιλάμε, με μισθούς της πείνας και 7ημερο, όπως έχει περιγράψει σχετικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Με δεδομένο ότι κατά την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος ως δήθεν αναπτυξιακό κίνητρο και μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε.

Σάκης Ιωαννίδης: Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διασπείρει “fake news” και να τα χρησιμοποιεί ως κομμάτι του πολιτικού διαλόγου συνεχίζεται αμείωτα. Ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για 7ήμερη εργασία. Η ΝΔ πάντα σεβόταν την εργατική νομοθεσία και αυτό συνεχίζει να κάνει.

Στα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον επικρατήσει οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 και μετά αυτές έχουν φτάσει να είναι το 54,34% των νέων προσλήψεων.

Το δικό μας σχέδιο φέρνει πολλές νέες και καλές θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων. Την ίδια ώρα ο κατώτατος μισθός θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της χώρας και θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του Α.Ε.Π.

Για να φέρω και δύο παραδείγματα, μόνο στο πρόγραμμα των Υποδομών μας περιγράφονται 43.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες προβλέπονται στην αγορά κατοικίας μετά τα μέτρα που θα λάβουμε.

Σάκης Ιωαννίδης: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, τα κάθε είδους εγκλήματα αυξάνονται. Την ίδια ώρα ο “Νόμος Παρασκευόπουλου” αποφυλακίζει εγκληματίες, ενώ και ο νέος Ποινικός Κώδικας, φέρνει αλλαγές στις κατηγορίες των εγκλημάτων, με σοβαρά αδικήματα να “υποβαθμίζονται” νομικά. Τελικά πόση μεγάλη σημασία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ασφάλεια των πολιτών και τι θα μπορούσατε να πείτε σε έναν πολίτη που αισθάνεται ανασφάλεια στο ίδιο του το σπίτι;

Γιώργος Βασιλειάδης: Είναι εξόχως προβληματικό για τη νομική επιστήμη να αμφισβητείται ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος έχει συνταχθεί από την ελίτ των Ελλήνων Θεωρητικών. Αλλά ας μιλήσουμε για ασφάλεια. Τι σημαίνει ασφάλεια; Ασφάλεια είναι να μπορείς να έχεις ένα μισθό, να έχεις μία δουλειά, να έχεις συλλογική σύμβαση εργασίας, να μπορείς να ζήσεις με το μισθό σου, να μπορείς να δουλεύεις σε συνθήκες αξιοπρέπειας και να μπορείς να ζήσεις τα παιδιά σου με αξιοπρέπεια. Ασφάλεια είναι επίσης το να μπορείς να πας σε ένα νοσοκομείο και να ξέρεις ότι θα σε περιθάλψουν, ανεξάρτητα από το αν είσαι ασφαλισμένος ή όχι και δεν θα σε αφήσουν να πεθάνεις στο δρόμο ή στην καλύτερη, θα σου στείλουν το λογαριασμό στο σπίτι. Αυτό είναι λοιπόν η ασφάλεια. Αυτό που στερήσατε από τον ελληνικό λαό τα μνημονιακά χρόνια.

Γιώργος Βασιλειάδης: Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα σας όλη την προηγούμενη περίοδο, σε αντίθεση με την από δεκαετίας θέση του, συντάχθηκε με ακροδεξιά στοιχεία, υιοθέτησε εθνικιστικά συνθήματα, καλλιέργησε μίσος με διχαστική ρητορική και παραπλάνησε τους Έλληνες πολίτες. Τώρα λέτε πως θα τη σεβαστείτε αν γίνετε κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι βοήθησε τη χώρα η ανεύθυνη στάση σας; Τελικά θα πείτε στον ελληνικό λαό αν θα τηρήστε τη Συμφωνία και όπως είπε και ο υποψήφιος βουλευτής σας, καθηγητής κ. Συρίγος, θα επιβλέπετε την τήρηση της; Τι ισχύει τελικά; Υπό το πρίσμα βεβαίως και της νέας πραγματικότητας βάσει της οποίας η χώρα μας είναι αυτή που ελέγχει και εγγυάται το FIR των γειτόνων μας, αποστερώντας από την Τουρκία μια στρατηγική συμμαχία.

Σάκης Ιωαννίδης: Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή που χαρακτήρισε “ακροδεξιούς” και “φασίστες” τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και δικιά μου, ως Μακεδόνας, ήταν ξεκάθαρη και πιστή στην εθνική γραμμή: ήμασταν κατά αυτής της συμφωνίας, γιατί χτίστηκε σε λάθος θεμέλια και έγινε με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο.

Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίσατε “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς, κάτι που δεν τόλμησε κανένας Πρωθυπουργός μέχρι τώρα. Το κάνατε αυτό -όπως πάντα- κρυπτόμενοι χωρίς να ζητήσετε την γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, όπως απαιτούν τα σοβαρά εθνικά ζητήματα.

Καθήκον μας ως κυβέρνηση, είναι να προστατέψουμε τα συμφέροντα της χώρας από αυτή την ταπεινωτική συμφωνία που υπογράψατε. Για αυτό έχουμε εξαγγείλει μια μεγάλη καμπάνια για την προβολή της πραγματικής Μακεδονίας, της δικής μας Μακεδονίας, καθώς και μια δέσμη μέτρων που θα θωρακίζουν τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές.

Εκτός από αυτό, κρατάμε ενεργό το δικαίωμα για βέτο στην αρχή και το τέλος κάθε κεφαλαίου που αφορά την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποτρέψουμε κάθε αλυτρωτική ή άλλη κίνηση των Σκοπιανών, που θα βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σάκης Ιωαννίδης: Το δημογραφικό πρόβλημα είναι μια “βραδυφλεγής βόμβα” στα θεμέλια της χώρας και θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση για κάθε παιδί που γεννιέται, στήριξη των γονέων κλπ. Εσείς τι έχετε να αντιτάξετε ως σχέδιο;

Γιώργος Βασιλειάδης: Εμείς δεν έχουμε να αντιτάξουμε σχέδια και εξαγγελίες. Έχουμε να αντιτάξουμε πολιτικές απέναντι σε κυβερνήσεις και παρατάξεις, οι οποίες για 40 χρόνια δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το δημογραφικό και την πολιτική για το παιδί. Εμείς, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, σε μνημονιακές συνθήκες, κατορθώσαμε και υπερδιπλασίασαμε τα κονδύλια για την πολιτική για το παιδί. Αναπροσαρμόσαμε τα οικογενειακά επιδόματα με στόχο να αγγίξουν όλες τις οικογένειες, ανεξάρτητα από τα παιδιά που έχουν, με στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία, στις γειτονιές, προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τα βάρη των γονιών και να τους δώσουμε κίνητρα ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια να φέρουν τα παιδιά τους σε μία χώρα που ευημερεί. Αυτό είναι το δικό μας πλάνο. Μία Ελλάδα που επιμένει, ένα κράτος που στοχευμένα έρχεται και συμπαραστέκεται στους γονείς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας για την ανατροφή των παιδιών τους. Όλα τα άλλα, κάθε λέξη που υπόσχεται η αντιπολίτευση, είναι μία υπόσχεση κενή. Μία υπόσχεση ανεφάρμοστη, όπως άλλωστε δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τίποτα για 40 χρόνια. Όπως δεν ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν κανένας για τα παιδιά μας. Αυτή εδώ η κυβέρνηση και ενδιαφέρεται και παίρνει πρωτοβουλίες και έμπρακτα στηρίζει την ελληνική οικογένεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version