‘Δεν πωλείται το νερό με εμένα υπουργό’ δηλώνει ο Τσακαλώτος

‘Δεν πωλείται το νερό με εμένα υπουργό’ δηλώνει ο Τσακαλώτος
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης". Eurokinissi

Σπίρτζης: 'Δεν πωλούνται οι ΔΕΚΟ. Δεν θα τις αγόραζε ούτε ο Ιησούς Χριστός'. 'Αρχιλαμόγιο' αποκάλεσε τον υπουργό Υποδομών ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ρητές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη μεταφορά τους στο υπερταμείο αποκρατικόποιήσεων έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά παραδέχτηκε ότι «δεν αποκλείεται» να πωληθούν οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται εκεί (ΕΛΒΟ, το 34% της ΔΕΗ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Αττικό Μετρό).

«Όσο είμαι εγώ υπουργός και κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ» διαβεβαίωσε ο κ. Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στην επείγουσα κοινοβουλευτική συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ. Προκάλεσε, μάλιστα, τη ΝΔ που άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για ανακολουθία, να πάρει εκείνη την ευθύνη αν θέλει να ιδιωτικοποιήσει τις εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος δεν υπήρξε καθόλου καθησυχαστικός για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που περνούν με το συζητούμενο νομοσχέδιο στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά ούτε και για εκείνες που έχουν μεταβιβαστεί ήδη (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ). Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μεταβίβαση των εταιρειών δεν σημαίνει μεν ότι θα ιδιωτικοποιηθούν αναγκαστικά αλλά ξεκαθάρισε, ότι «δεν αποκλείεται» και να συμβεί κάτι τέτοιο. «Οι εταιρείες δεν είναι για ιδιωτικοποίηση, αλλά δεν αποκλείεται…» είπε και παραδέχτηκε ότι η ίδρυση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων ήταν ένας συμβιβασμός για την κυβέρνηση που της δημιουργεί προβλήματα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε, όμως, ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν ούτε οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και η Αττικό Μετρό, και προεξόφλησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί αγοραστής με τα χρέη που βαρύνουν τις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ. «Δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής να υπάρχει σήμερα ιδιώτης ο οποίος θα πάει και θα πάρει έναν Οργανισμό που έχει 800 εκ. δάνειο, δεν έχει περιουσία και είναι πολύ περισσότερα τα εκατομμύρια που διεκδικούνται» είπε και πρόσθεσε: «εκτός και αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να αγοράσει τέτοιους φορείς». «Αυτοί οι φορείς δεν πάνε για πώληση» συμπλήρωσε και καθησύχασε τους εργαζόμενους.

Προσωπική επίθεση Άδωνι Γεωργιάδη σε Χρ. Σπίρτζη

Στον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη επιτέθηκε, πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, διερωτήθηκε αν «ο πρωταγωνιστής του Καλογρίτσας-gate μπορεί και εμφανίζεται στη Βουλή;». Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης αποκαλούσε, επανειλημμένα «Σπρίτζη» τον υπουργό και όταν τον διόρθωσαν είπε: «Σπίρτζης. Το ίδιο λαμόγιο παραμένει. Αρχιλαμόγιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα