Δένδιας: Διαψεύδει σενάρια περί άνωθεν εντολής για τη σύλληψη του Λιάπη

ΑΘΗΝΑ-Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, δέχθηκε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, δέχθηκε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφερόμενος στη σύλληψη του Μιχάλη Λιάπη

"Η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, ούτε τελεί υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης της διοικητικής ιεραρχίας" απάντησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αφορμή είχε σταθεί δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο "οι αστυνομικοί που εντόπισαν τον κ. Λιάπη να κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες, προτού προχωρήσουν στη σύλληψή του, επικοινώνησαν με τους προϊσταμένους τους και αυτοί με τη ΓΑΔΑ".

Το δημοσίευμα ήταν στο "Βήμα" και ανέφερε, όπως είχε επισημάνει η βουλευτής, ότι «ο ΓΑΔΑρχης έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να περιμένουν μερικά λεπτά μέχρις ότου έρθει από πάνω η άδεια σύλληψης».

Στην έγγραφη απάντηση του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει: «Η θεμελιώδης στο δικαιικό μας σύστημα, αρχή της νομιμότητας, επιβάλλεται να κατευθύνει και να διέπει την εν γένει δράση των οργάνων όλων των λειτουργιών του κράτους.

Επίσης, η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου κατοχυρώνεται ρητώς στο άρθρο 4 του ισχύοντος Συντάγματος, με διττό περιεχόμενο, που έγκειται, αφενός στην υποχρέωση εναρμόνισης των ενεργειών των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας προς το περιεχόμενο τής εν λόγω αρχής, τόσο κατά τη δικαιοπαραγωγική διαδικασία, όσο και κατά την εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος δικαίου, και αφετέρου, στη θεμελίωση αντιστοίχου δικαιώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να ενεργεί και το προσωπικό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του».

Ο κ. Δένδιας, επίσης, αναφέρεται στις ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού για τις παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα, που διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχου στο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο κ. Λιάπης, αλλά και στις διαπιστωθείσες παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, που οδήγησαν στη σύλληψη και την αυτόφωρη διαδικασία, και τονίζει:

«Η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, ούτε τελεί υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης της διοικητικής ιεραρχίας.

Ενόψει αυτών, οιοσδήποτε σχολιασμός αναφορικά με τη διάδοση, αναπαραγωγή ή και υιοθέτηση αβάσιμων αιτιάσεων, περί υποτιθέμενων και αποκλινουσών από το πλαίσιο αυτό ενεργειών του αναφερομένου στην ερώτηση προσωπικού, παρέλκει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης

Λιάπης: Έσφαλα και πρέπει να πληρώσω. Η κρίση έχει αγγίξει και μένα

SHARE:

24Media Network