Διαδοχή στη ΝΔ: Η μάχη του παρασκηνίου

Διαδοχή στη ΝΔ: Η μάχη του παρασκηνίου
SOOC

Αναμένεται ανακοίνωση και από Μεϊμαράκη. Πιθανές και νέες συνομιλίες με Καραμανλή. Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τους δύο η Ντόρα. Αναταράξεις από την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Ερίζουν για το χρίσμα και οι διεκδικητές του σαμαρικού στρατοπέδου.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΝΔ κάνει ακόμα πιο ρευστό το σκηνικό και προκαλεί αναταράξεις στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Η κίνηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, με τον εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ να δέχεται τώρα πιο επιτακτικά εισηγήσεις να κατέβει υποψήφιος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να επιδιώξει νέες συνομιλίες με τον Κώστα Καραμανλή, πριν ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.

Η κίνηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, με τον εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ να δέχεται τώρα πιο επιτακτικά εισηγήσεις να κατέβει υποψήφιος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να επιδιώξει νέες συνομιλίες με τον Κώστα Καραμανλή, πριν ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ μίας υποψηφιότητας του κ.Μεϊμαράκη έχουν υπογράψει ήδη 200 από τα 450 μέλη της πολιτικής επιτροπής. Και η πλευρά Τζιτζικώστα πάντως έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 50 υπογραφές.

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προκάλεσε σύγχυση το γεγονός ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του βράδυ Σαββάτου αν και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα την ίδια ημέρα με τον Κώστα Καραμανλή δε φέρεται να έλαβε το πράσινο φως.

Την ίδια στιγμή η Ντόρα Μπακογιάννη όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όχι όμως με τον Αντώνη Σαμαρά και επισημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες τους κινδύνους για την ενότητα της ΝΔ και τάσσεται υπέρ μιας υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον της αφήνει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει τη στάση της αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είναι υποψήφιος, ωστόσο παραμένει γρίφος αν αυτό σημαίνει μια δική της υποψηφιότητα ή κάτι άλλο.

Παράλληλα βουλευτές που δεν ανήκουν στον κύκλο επιρροής της πρώην υπουργού εξωτερικών, κάποιοι εξ’ αυτών εντάσσονται και στην καραμανλική πτέρυγα υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι η μη υποψηφιότητα Μεϊμαράκη «θα βάλει σε περιπέτειες τη ΝΔ» και εκφράζουν επίσης ανησυχίες για «γελοιοποίηση της διαδικασίας» όσον αφορά τον τελικό αριθμό των υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι είναι επιζήμια για τη ΝΔ η αναζήτηση ενός «αντι-Τσίπρα».

Ταυτόχρονα, θολή παραμένει η κατάσταση και σε ότι αφορά στους δελφίνους που επιζητούν να εμφανιστούν ως εκφραστές του σαμαρικού στρατοπέδου και ερίζουν για τη συγκεκριμένη πτέρυγα της ΝΔ. Εκ των επικρατέστερων στελεχών αυτής της κατηγορίας για να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ παραμένουν οι Μάκης Βορίδης και Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο και οι δύο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και εξακολουθούν να αποφεύγουν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, με επιστολή του προς τα μέλη της πολιτικής επιτροπής ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης ζητάει τη στήριξή τους για να κατέλθει και αυτός στο στίβο της διεκδίκησης της αρχηγίας της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα