Διαδοχή στη ΝΔ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις υποψηφιότητες, ανάβει η αντιπαράθεση

Διαδοχή στη ΝΔ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις υποψηφιότητες, ανάβει η αντιπαράθεση
New Democracy Main Pre-Elections Rally, in Athens, on Sept. 17, 2015 / , , 17 , 2015 Nikos Libertas / SOOC

Ο Μεϊμαράκης αναμένεται μέχρι αύριο να ξεκαθαρίσει προθέσεις, ενώ μετά τον Μητσοτάκη την απόφαση να είναι υποψήφιος ανακοίνωσε ο Τζιτζικώστας. Τι θα κάνουν Βορίδης, Γεωργιάδης, Κικίλιας και πως διαμορφώνεται το εσωκομματικό παιχνίδι

Το τοπίο με τις υποψηφιότητες για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει και ξεκαθαρίζει, ταυτόχρονα όμως η εσωκομματική αντιπαράθεση “ανάβει”.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δεύτερος που ανακοίνωσε δημόσια την υποψηφιότητα του ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χθες το βράδυ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συνομίλησε την Παρασκευή το βράδυ με τον Κώστα Καραμανλή και εφέρετο να έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δηλώσει κι επισήμως τις προθέσεις του.

Μία ακόμη τουλάχιστον υποψηφιότητα αναμένεται από την σαμαρική πλευρά. Ο Μάκης Βορίδης που είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αν και σε περίπτωση που δεν κατέβει το σαμαρικό χώρο θα ήθελε να εκπροσωπήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Υπογραφές φέρεται να συγκεντρώνει και ο Βασίλης Κικίλιας, ως νέο πρόσωπο με σαμαρικές αναφορές.

Την κατάσταση συνεπώς περιπλέκει το γεγονός ότι αυτή τη φορά -σε αντίθεση με την ξεκάθαρα διπολική αναμέτρηση του 2009- οι ενδιαφερόμενοι από κάθε εσωκομματικό στρατόπεδο είναι περισσότεροι του ενός:

Ο κ.Μεϊμαράκης φέρεται να έχει την προσωπική στήριξη του κ.Καραμανλή, καθώς και σημαντικού αριθμού καραμανλικών βουλευτών. Ο κ.Τζιτζικώστας αν και δεν έχει “δαχτυλίδι” από την Παναγή Κυριακού, έχει καραμανλικά ερείσματα στο μηχανισμό και η υποψηφιότητα του προκάλεσε αναταράξεις στις ισορροπίες.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει απέναντι του τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εφόσον κατέβει ο κ.Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι θα τον στηρίξει κόντρα στον αδελφό της. Την υποψηφιότητα του βουλευτή Β’ Αθήνας πάντως θα υπογράψει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αναταράξεις φαίνεται πως υπήρξαν και στο σαμαρικό στρατόπεδο, όπου το ερώτημα είναι εάν θα κατέβει ένας μόνο υποψήφιος και εάν αυτός θα είναι ο κ.Βορίδης, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να καταγράψει δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα είτε εντός είτε εκτός του κόμματος.

Εν τω μεταξύ παρών στη κούρσα για την προεδρία της ΝΔ θα είναι και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος απέστειλε επιστολή στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας τους να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Γνωρίζεις καλά πως εδώ και 40 χρόνια αγωνίζομαι με συνέπεια για τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης, φέρνοντας περήφανες νίκες στη ΝΔ. Δεν πρόδωσα ποτέ, αντιθέτως πάντοτε πρόσθετα στη Νέα Δημοκρατία.

Το 2009 επέμεινα μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα μου στις εσωκομματικές εκλογές, θέλοντας να πείσω τα ηγετικά στελέχη πως πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνία, να φέρουμε στο επίκεντρο την περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση, να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών, να απεγκλωβιστούμε από μια ελιτίστικη αλαζονεία που δεν ταιριάζει στην Παράταξη μας. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δηλώνω και πάλι παρών στις εξελίξεις.

Η συρρίκνωση της ΝΔ πρέπει άμεσα να σταματήσει. Ο νέος αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη ψυχή της κοινωνίας, να έχει απήχηση στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζω πως στέκομαι με απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους τους συνυποψήφιους μου.

Σε ενάμισι χρόνο έχουμε πέντε εκλογικές ήττες, χωρίς κανείς να έχει αναλάβει την ευθύνη, χωρίς κανείς να έχει τολμήσει γενναία αυτοκριτική. Σε αυτούς τους αγώνες έλειψαν -κατά γενική ομολογία- οι πραγματικοί αγωνιστές, γιατί ποτέ δε ζητήθηκε η συμμετοχή τους.

Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια κάποιοι θέλουν τους λίγους, τους εκλεκτούς στη ΝΔ. Εγώ, όμως, θέλω τους πολλούς, γιατί οι πολλοί κερδίζουν τις μάχες”.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα