Διαφωνία Βορίδη για ιδεολογία και στρατηγική, ενώ ο Γεωργιάδης ζητά συγνώμη από Σαμαρά

Διαφωνία Βορίδη για ιδεολογία και στρατηγική, ενώ ο Γεωργιάδης ζητά συγνώμη από Σαμαρά
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Δευτλερα 29 Ιουνίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ομιλίες στελεχών στην πολιτική επιτροπη της ΝΔ, όπου πάντως οι περισσότεροι αποχώρησαν. Οι ομιλητές στήριξαν το Μεϊμαράκη, με την εξαίρεση του σκληρού δεξιού μπλοκ

Διαφωνία με την ιδεολογική γραμμή και τη στρατηγική Μεϊμαράκη εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης. Αποκαλώντας τα εναπομείντα στην αίθουσα μέλη της ΠΕ “συμμαχητές και συμμαχήτριες”, ανέφερε ότι η ΝΔ εκφράζει μία παράταξη και αυτή έχει ιδέες που ανατρέχουν σε βάθος χρόνου και αναλαμβάνουν μία ιδεολογική σύγκρουση, η οποια δεν ξεκίνησε το 74 αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτη η παράταξη πήρε έκφραση με το Λαϊκό Κόμμα, το Συναγερμό, την ΕΡΕ, τη Ν.Δ, αλλά είναι πάντα “αυτή η παράταξη που λέγεται δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δε φτιάχτηκε ούτε αλλάζει”.

Είπε επίσης ότι στον αντίποδα υπάρχουν αντίπαλοι που εκφράστηκαν με διάφορες μεταμορφώσεις που πήρε το μαρξιστικό κίνημα: Πρώτα το ΣΕΚΕ, μετά το ΚΚΕ ο Δημοκρατικός Στρατός που ήταν κομμουνιστικός όπως ανέφερε, η ΕΔΑ, αλλα ο ιδεολογικός αγώνας ήταν πάντα ο ίδιος.

“Δεν τίθεται ζήτημα ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού κάθε τρεις και πέντε, γιατί αυτή η σύγκρουση είναι παλιά,είναι αιώνια και θα συνεχίζεται μέχρι να ηττηθούν και ολοκληρωτικά οι δυνάμεις της αριστεράς και εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη”, κατέληξε ο κ.Βορίδης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το μεταρρυθμιστικό κέντρο του κ.Μεϊμαράκη.

Αποστάσεις όμως πήρε και απο τη στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση. “Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολιτική παραδοξότητα, η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι κυβέρνηση μειοψηφίας” σημείωσε. Τόνισε βεβαια ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για την ΚΟ της ΝΔ να καταψηφίσει τη δέσμη μέτρων καθώς ήταν προυπόθεση προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. “Ομως το κοινοβουλευτικό παράδοξο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με τις ψήφους της ΝΔ” είπε μάλλον απειλητικά.

“Τώρα ο κύριος πρωθυπουργός πρέπει να ακούσει καλά, πρέπει να ψάξει να βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία όποια του αρέσει. Θέλει να τα ξαναβρει με Λαφαζάνη, να τα βρει με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας να το πει και θα τοποθετηθούμε. Αλλά δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί γιατί αν το κάνει θα καταλάβει με το σκληρό τρόπο, θα το καταλάβει στη βουλή. Αν δε του αρέσει καμία λύση να πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές”, είπε.

Ο κ.Βορίδης έκανε λόγο για κυβέρνηση της καταστροφικής αριστεράς που διέλυσε το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο κ.Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός που θα δικαιωθεί ταχύτερα από οποιονδηποτε άλλο στην ιστορία και ότι ο ελληνικός λαός βλεπει σε τι οδήγησε το σφάλμα του, καταληγοντας πως σε όποιον περνάει από το μυαλο ότι θα παράσχουμε στήριξη σε αυτή την αθλια αριστερά κάνει λάθος.

“Είμαστε υπερήφανοι που δικαιώθηκαν οι προβλέψεις μας αλλά δεν αισθανόμαστε ευτυχείς” δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υποστήριξε ότι η ΝΔ έχασε τον Ιανουάριο γιατί δεν κατάφερε να αναδείξει ότι το έργο της ήταν πατριωτική πολιτική που αφορούσε τους νέους, αφορούσε το καθήκον για τη διατήρηση χώρας στην Ευρώπη, αφορούσαν την πατρίδα οι πολιτικές για την ασφάλεια και την αναδιοργάνωση του κράτους δεν ήταν επιταγές κάποιων ξένων που θέλουν το κακό μας. Το μεταρρυθμιστικό έργο ήταν επιταγή που αφορούσε το μέλλον του τόπου” , είπε ενώ επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσίπρα λεγοντας ότι εκτός από ανίκανο δεν τον θεωρεί ουτε καλό παιδί διότι είπε ψέματα. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως έχει διορίσει ό,τι κομματικό κατακάθι υπάρχει σε κρατική θέση.

Η πανηγυρική πάντως διάσταση που δόθηκε στη συνεδρίαση, η ανακούφιση για την αποφυγή μίας θερινής εσωκομματικής σύγκρουσης και το γεγονός ότι ο κ.Μεϊμαράκης έπρεπε να αποχωρήσει σχεδον αμέσως μετά την ομιλία του για το γευμα στο προεδρικό μέγαρο είχαν ως αποτέλεσμα μέλη της ΠΕ να διαμαρτύρονται ότι για άλλη μία φορά δεν έγινε ουσιαστικός πολιτικός και ιδεολογικός διάλογος. Χαρακτηριστικά ο Φίλιππος Ταυρής σχολίασε ότι την συνεδρίαση αυτή που σηματοδοτεί την ανάδειξη του τρίτου κατά σειρά προέδρου που ήταν και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τα ίδια τα μέλη της ΠΕ την απαξίωσαν γιατί το 80% αποχώρησε και όσοι έμειναν συζητουν με το διπλανό τους. “Αν δεν αποκτήσουμε κουλτούρα συμμετοχής ό,τι και να κανει ο αρχηγός θα γυρνάμε στα ίδια. Συμβάινει και το εξής οξύμωρο αυτοι που αιτούνται τέτοιες διαδικασίες είναι ο πρώτοι που αποχωρούν” είπε.

Οι επτά πληγές του Φαραώ και το δημοψήφισμα

O Αδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι το κόμμα χρωστά ένα μεγάλο συγνώμη στον Αντώνη Σαμαρά, γιατί παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε και την επομένη των εκλογών το μισό κόμμα πήγε να τον φάει. “Που ειναι αυτοί που τον κατηγορούσαν για εκστρατεία του φόβου; Δεν υπήρξε καμια εκστρατεία του φόβου, υπήρξε προειδοποίηση, και αυτού μετεβλήθη σε “σαπάκι” και του χρέωσαν και το δημοψήφισμα. Όλοι μιλήσαμε πριν το δημοψήφισμα αλλα το αποτέλεσμα το χρεώθηκε ο Σαμαράς. Αποφάσισε να φύγει. Ευτυχώς η αλήθεια ειναι, παρέδωσε στο Βαγγέλη Μειμαρακη, που έφερε σε χρόνο μηδέν μεγαλη ηρεμία στο κόμμα, που μας βοηθάει να βρούμε μια ενότητα στο μέλλον” είπε.

Ο κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η Ν.Δ δείχνει προς τα έξω εγκλωβισμένη από τον Τσίπρα, αλλά αυτό δε συνέβη τυχαία διότι οπως είπε: “Υπήρξαν πολλά στελέχη που δημοσίως εξέφραζαν θαυμασμό τους για διαπραγματευτική τακτική Τσίπρα, οι 7 πληγές Φαραώ να είχαν πέσει στην Ελλάδα, οι ακρίδες και τα βατράχια, δεν ηταν τίποτα μπροστά στον Τσίπρα”. Πρόσθεσε δε: “Και μας λένε για συναίνεση και ευθύνη και ποιος σας είπε οτι ειναι ευθύνη να αφήνεις τη διακυβέρνηση σε έναν τυχοδιώκτη, απατεώνα και καταστροφέα;”

Ζήτησε επίσης: “Να ξεκινήσουμε μια συζητηση για τις ιδέες μας. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια στα προηγούμενα χρονια, και θα την κρατήσουμε ως περήφανοι δεξιοί, που δεν ντρέπονται τι ειναι”.

Μετά την ομιλία Γεωργιάδη ξαναπήρε το λόγο ο κ.Παπαμιμίκος και του απάντησε λέγοντας: “Με τον Άδωνη σε πολλά διαφωνούσαμε, αλλα έκανε στροφή και τα βρήκαμε στο σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν μετριοπαθής και θεωρούσα κινδυνολογία αυτα που έλεγε αλλα, όφείλω να ομολογήσω δημόσια οτι δικαιώθηκε ο Άδωνις σε αυτα που έλεγε. Και στο δημοψήφισμα, όλοι βγαίναμε και μιλάγαμε, αλλα εσύ σίγουρα έχεις το ρεκόρ.

Οι νέοι και το κακό παιδί

“Αυτή η ΝΔ ανήκει καθαρά στο κάδρο του παλιού πολιτικού συστήματος, στο οποίο οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη”, υποστήριξε ο Βασίλης Τοκάκης. “Η κοινωνία δεν μας βλέπει, δεν μας παρακολουθεί. Βρισκόμαστε κλεισμένοι σε ένα καταφύγιο, σχεδιάζουμε για το πώς θα επιτεθούμε στον εχθρό, όταν ο εχθρός είναι προ των πυλών. Αυτό μας οδηγεί σε παρακμή και μαρασμό” συνέχισε και τόνισε πως “Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο ιδανικός για να μας οδηγήσει σε ένα ανοιχτό συνεδριο.”

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου επίσης υποστήριξε ότι η κοινωνία θεωρεί πλέον τη Ν.Δ ταυτισμένη με το παλιό. Σημείωσε επίσης ότι το δημοψήφισμα έδειξε πως η κοινωνία δεν ακούει ούτε τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων, τους ηθοποιούς τα φωτεινά πρόσωπα, τα νέα κόμματα. Υποστήριξε επίσης απαντώντας εμμέσως στον κ.Βαρβιτσιώτη ότι ο κόσμος επέλεξε τον πρωθυπουργό ως “κακό παιδί” παρά να επιλέξει ό,τι του θύμιζε το παλιό: “Ο,τι και να είναι ο Τσίπρας στη συνείδηση της κοινής γνώμης δεν είναι αυτός που ευθύνεται για το ότι και μέσα στην κρίση οικονομικά συμφέροντα συνέχισαν να κερδίζουν, αυτό θυμώνει τον κόσμο και τι νέα γενιά. Οι μετανάστες τα ΑΕΙ αυτα είναι απλά, τι έχουμε όμως να αντιτάξουμε απέναντι στη φρεσκάδα των κακών παιδιών και την κακή διαπραγμάτευση; Οτι όλα ήταν καλά, οτι βγαίναμε από τα μνημόνια, ότι αν δεν πέφταμε στις εκλογές θα είχαμε γίνει το Ελ Ντοράντο των επενδύσεων;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα