Διαφωνίες και κριτική για τη συμφωνία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφωνίες και κριτική για τη συμφωνία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
SYRIZA Party Central Committee / Menelaos Myrillas / SOOC

Η κριτική των στελεχών της Αριστερής Πτέρυγας του κόμματος κυριάρχησε κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Προβληματική, ετεροβαρής, αρνητική εξέλιξη και ασαφής ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν τα στελέχη του κόμματος που εξακολουθούν να στέκονται με αρνητική διάθεση στις επιλογές της κυβέρνησης

“Κανένας εξωραϊσμός της κατάστασης δεν μας φέρνει σε καλύτερη θέση”,  δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, προερχόμενος από την ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι σχετικά με την συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με το Eurogroup, χαρακτηρίζοντας την, σύμφωνα με πληροφορίες “προβληματική από όλες τις απόψεις” και συμπληρώνοντας, πως το Μέγαρο Μαξίμου πήγε απροετοίμαστο. ¨Είναι τρόικα, είναι μνημόνιο και παράταση τους¨, δήλωνε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τις επικριτικές τοποθετήσεις του Αλέξη Μητρόπουλου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Αλέκου Καλύβη και του Αντώνη Νταβανέλλου, υπήρξαν στελέχη που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο. Άλλα μέλη της μειοψηφίας τόνιζαν πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε κρατήσει πιο σκληρή στάση και αν η συμφωνία δεν κατέληγε να έπαιζε το “χαρτί” της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Αρκετά ήταν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας που τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την ανάγκη – σε κάθε περίπτωση – πριν την λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, γεγονός που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.

Έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτό κείμενο τους ζητούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πλήρη αποδόμηση της συμφωνίας και ανέφεραν πως  “μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στις συνεδριακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στις προεκλογικές του δεσμεύσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Χουντής επεσήμανε, πως πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να γίνει μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης για αυτό. “Δεν είναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Η διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας”, φέρεται να δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος και μέλος της αριστερής πτέρυγας.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας πολλά ήταν τα στελέχη που επεσήμαναν τα σημαντικά ζητήματα που για πρώτη φορά μπήκαν μέσα σε μια συμφωνία με τους δανειστές, όπως η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα εργασιακά, η αναστολή των πλειστηριασμών κλπ, ενώ σημείωσαν τον σημαντικό χρόνο που κέρδισε η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πνεύμα χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής σημείωσε: “Όλοι λένε. Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση και θα γράψει η ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο…Οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς.”

Πηγή: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα