Διακομματικό ‘Ναι’ της Βουλής στη μη υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία

Διακομματικό ‘Ναι’ της Βουλής στη μη υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία
ΑΘΗΝΑ-Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182)».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) eurokinissi

Υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της Βουλής εκτός από τους Χρυσαυγίτες. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε "σημαντική ημέρα" για τη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου

Με τη συναίνεση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που καθιστά μη υποχρεωτική την εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου μια σημαντική ημέρα για τη Βουλή. «Νομίζω ότι τίθενται με μεγάλη σαφήνεια τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης, για την οποία, με τη λύση που προτείνουμε, φαίνεται ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε μια κοινωνική και πολιτική συναίνεση» τόνισε.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη δημοκρατικότερη λειτουργία της κοινωνίας σε σχέση με την ισονομία. «Ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε ένα βήμα το οποίο αγγίζει πάρα πολλά στοιχεία της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Δεν είναι μία τεχνική ρύθμιση» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου.

Βάσει του νομοσχεδίου οι οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θα επιλύονται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις του αστικού κώδικα. Θα μπορούν όμως να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του μουφτή μόνο κατ’ εξαίρεση και έπειτα από ρητή επιθυμία αμφοτέρων των διαδίκων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα