Διαρκής αποτυχία Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαρκής αποτυχία Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην απουσία θέλησης και ικανότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια θα εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που αναμένεται να παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό αύριο Τρίτη Eurokinissi

Με "άδεια χέρια" γύρισε από την Συνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, Αδιανόητο να μήν έρχονται έσοδα στο κράτος από την φορολόγηση των υπερκερδών επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος

Την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε εσωτερικό και εξωτερικό θα συνεχίσει να αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων στελεχών του κόμματος. Στην σκιά της Συνόδου Κορυφής όπου η Ελλάδα εξαιρέθηκε από το δικαίωμα του «πλαφόν» στις τιμές του φυσικού αερίου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάσει στην τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Με άδεια χέρια

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχίζει ακριβά στη χώρα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης γύρισε με άδεια χέρια από την Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που Ισπανία και Πορτογαλία συμφωνούσαν ειδικό καθεστώς για μείωση των τιμών ενέργειας στις χώρες τους».

Μεγάλο το κόστος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην χώρα, επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής «παρακολούθησε, σαν αμέτοχος και μακάριος παρατηρητής, τους προοδευτικούς πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να δίνουν αγώνα για να ελαφρύνουν το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας για τους πολίτες τους και να αποσπούν το δικαίωμα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Μάλιστα σχολίασε πως συμπεριφέρθηκε σαν «να μη τον πολυαφορά το πρόβλημα της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους που γονατίζει καθημερινά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Δεν θέλει η κυβέρνηση φορολόγηση υπερ-κερδών

Αυτά την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση παρά την δέσμευση του πρωθυπουργού στην Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπραράγωγών επιχειρήσεων, κάνει ότι μπορεί για να μην υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος «είναι ήδη φανερό από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και στις τιμές που παίρνουν από το χρηματιστήριο ενέργειας, ότι οι εταιρείες που πέρσι μπορεί να δούλευαν με κέρδη 3 ή 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, φέτος δουλεύουν με κέρδη 49 και 50 ευρώ τη μεγαβατώρα. Είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μια κίνηση που θα φέρει έσοδα στο κράτος». Επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας».

Αρνούνται την εργαλειοθήκη της Κομισιόν

Άλλωστε συνολικά εκτιμάται στην Κουμουνδούρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εδώ και πολλούς μήνες την δυνατότητα να αξιοποιήσει την «εργαλειοθήκη» που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την κατεύθυνση και επέλεξε να μην το κάνει. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη «έγκαιρα από το Δεκέμβριο του 2021, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα της ενέργειας, έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρεμβαίνουν στις τιμές ενέργειας και να προχωρήσουν ακόμη και σε εθνικοποίηση υποδομών». Παρόλα αυτά – συνέχισε- «η κυβέρνηση όμως του κ. Μητσοτάκη, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, τα golden boys της υπεραμείβονται, ιδιωτικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προωθεί απευθείας αναθέσεις περίπου 7 δισ». Το θέμα αυτό σχολίασε και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αναφέροντας πως «οταν ο πρωθυπουργός χρειάζεται 7 με 8 μήνες για να καταλάβει τα υπερκέρδη των εταιρειών στον ενεργειακό τομέα και θέλει άλλους τόσους μήνες για να πάρει μέτρα και αποφάσεις, αυτό το πληρώνει η κοινωνία».

Όρος επιβίωσης της κοινωνίας η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα δηλώνει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης Eurokinissi

Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να προβάλουν τις προτάσεις του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη αλλά και την μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα. Τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο δημοσιονομικό κόστος αλλά στις επιλογές που κάνει για το πώς θα αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη που δήλωσε σε συνέντευξή του για τις κυβερνητικές προτεραιότητες: «Μείωσαν τους φόρους στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ σε περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ αντικειμενική αξία και δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ιδιωτικοποίησαν την επικουρική ασφάλιση με ετήσιο κόστος 1% του ΑΕΠ και δεν μειώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που είναι ισόποσο και για ένα χρόνο. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι «σπατάλες», όπως μας κατηγορούν, αλλά όρος επιβίωσης για την πλειονότητα της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα