Διαρροή: Ο Αβραμόπουλος παίρνει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης που επιδίωκε, στην Κομισιόν του Juncker

Διαρροή: Ο Αβραμόπουλος παίρνει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης που επιδίωκε, στην Κομισιόν του Juncker
¬À« Õ¡«  Õ¬À « á¡ « Õ¡ «Ã ¡¡(ICON PRESS / ¡Ã¡ ¡Õ¡«) Icon

Η νέα ομάδα του Jean-Claude Juncker. Μέσα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην θέση που επιδίωκε η χώρα μας (Infographic)

O διαδικτυακός τόπος euractiv που ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο που αποτελεί σχέδιο οργανογράμματος το οποίο προετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες του νέου Προέδρου της Κομισιόν με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου.

Το έγγραφο διέρρευσε την Πέμπτη στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει 12 χαρτοφυλάκια και δύο αντιπροέδρους. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν 8 χαρτοφυλάκια και δύο αντιπροέδρους.

Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη επίσης εκπροσωπείται, με 5 χαρτοφυλάκια και 2 αντιπροέδρους.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είναι πλέον βέβαιος ότι θα λάβει στήριξη από την Ευρωβουλή καθώς εξασφάλισε 9 γυναίκες στη νέα του ομάδα, όσες γυναίκες Επίτροποι δηλαδή είναι και σήμερα.

Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, φαίνεται να εξασφαλίζει για λογαριασμό της χώρας μας το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων στη νέα Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι εκπλήξεις είναι ότι το το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς δεν υπάρχει, όπως επίσης και η Ψηφιακή Ατζέντα της Neelie Kroes.

Δεν προβλέπεται Επίτροπος Διεύρυνσης, κάτι που αντανακλά και τις πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη 5ετία της Κομισιόν επί του θέματος.

Αντίθετα, υπάρχει μια νέα θέση Αντιπροέδρου για την “Ένωση Ενέργειας” μαζί με το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας/Κλιματικής Αλλαγής.

Νέο χαρτοφυλάκιο αποτελεί επίσης αυτό της Ανάπτυξης, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και Κοινωνικού Διαλόγου.

Τέλος, προβλέπεται και ένα χαρτοφυλάκιο “Βελτίωση της Νομοθεσίας” που σύμφωνα με το έγγραφο, θα πάει στην Ολλανδία, η οποία ζητά εδώ και καιρό από κοινού με τη Βρετανία λιγότερη γραφειοκρατία στην ΕΕ.

Στη Βρετανία πηγαίνει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάτι που θα δυσαρεστήσει τον Cameron, διότι είναι σαφές ότι τα ζητήματα προμήθειας ενέργειας και αγωγών θα υπαχθούν στο προαναφερθέν χαρτοφυλάκιο της Ένωσης Ενέργειας.

Μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι και η Γαλλία, καθώς ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Pierre Moscovici φέρεται να έχει επιλεγεί για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού και όχι αυτό των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο πηγαίνει στο Φιλανδό Jyrki Katainen.

Ελλάδα και Κύπρος

Το έγγραφο αναφέρει πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ στην Κύπρο και τον Χρήστο Στυλιανίδη, πηγαίνει το χαρτοφυλάκιο του Διαδικτύου και του Πολιτισμού.

Δείτε το Infographic παρακάτω:

Πηγή: Euractiv

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα