Δίδυμο Μητσοτάκη- Βορίδη

Δίδυμο Μητσοτάκη- Βορίδη
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Συμμαχία της σκληρής δεξιάς με φιλελεύθερους διαμορφώνεται στη Ν.Δ με το βλέμμα στη διαδοχή. Βορίδης- Άδωνις διαχώρισαν τη θέση τους από την κεντρώα στρατηγική Μεϊμαράκη στην πολιτική επιτροπή, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία

Η δεξιά πτέρυγα που συγκροτείται ξεκάθαρα πλέον σε πολιτικό επίπεδο στη Νέα Δημοκρατία, κόντρα στην κεντρώα στρατηγική Μεϊμαράκη, συμμαχεί με ένα βασικό διεκδικητή του φιλελεύθερου στρατοπέδου με το βλέμμα στη διαδοχή.

Κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος την Παρασκευή, η παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία μέχρι και την άνοιξη του 2016 επικυρώθηκε με θερμά χειροκροτήματα, καθώς η πλειοψηφία των στελεχών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς και το στίγμα του νέου προέδρου.

Στη συνέχεια όμως και ενώ τα περισσότερα από τα μέλη της ΠΕ είχαν αποχωρήσει από μία τυπική στην πραγματικότητα συζήτηση, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης πήραν το λόγο, με στόχο να διαφοροποιηθούν σαφώς από τη γραμμή Μεϊμαράκη: Δήλωσαν υπερήφανοι δεξιοί, μίλησαν για την αιώνια μάχη με την αριστερά και διαφώνησαν με τη στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Φυσικά ουδείς αμφισβήτησε το πόσο δεξιός είναι ο απόλυτα ταυτισμένος με τη ΝΔ κ.Μεϊμαράκης, ο οποίος τη δεκαετία του 80 έδινε μάχες με την ΟΝΝΕΔ την εποχή των Κενταύρων, των Ρέηντζερς και της σκληρής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές όμως ότι έχοντας και τη στήριξη του πανίσχυρου εσωκομματικά καραμανλικού στοιχείου ο πρόεδρος της Ν.Δ φαίνεται αποφασισμένος να βγάλει από τη “βιτρίνα” της παράταξης (αλλά όχι εντελώς εκτός) πρόσωπα που δεν προέρχονται από αυτήν και που με το σκληρό δεξιό και μνημονιακό τους λόγο προκάλεσαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια αντιδράσεις και αποσυσπειρώσεις. Και αυτά τα στελέχη με τη σειρά τους οργανώνουν μία “δεξιά πλατφόρμα” – όχι μακριά από τη λογική στην οποία κινήθηκε το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ.Βορίδης και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε αμφισβητήσει την απόφαση να μην κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, προκαλώντας την ενόχληση και αντίδραση του κ.Μεϊμαράκη.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως αφορά στο παρασκήνιο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Βορίδης φέρεται να έχει συμφωνήσει πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαδοχή. Ο βουλευτής Αττικής ειδικότερα φέρεται να έχει προσφέρει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο πως θα τον στηρίξει στην αναμέτρηση για την προεδρία της Ν.Δ (όποτε αυτή τελικά γίνει), προκειμένου να διασφαλίσει το εσωκομματικό του μέλλον και μία θέση υπαρχηγού. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά: Αν και ο κ.Βορίδης είναι λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία, φοίτησαν μαζί στο Κολλέγιο Αθηνών και διατηρούν τακτική επαφή.

Μετά την παραίτηση του κ.Σαμαρά τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο κ.Βορίδης είχαν αφήσει και δημοσίως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία. Οι φιλοδοξίες και των δύο ήταν γνωστές, όπως και του κ.Γεωργιάδη που αναγκάζεται όμως να κάνει πίσω. Αλλά και όσον αφορά στη συμμαχία Βορίδη- Μητσοτάκη καλές γαλάζιες γλώσσες λένε πως ο πρώτος ευελπιστεί πως εάν ο δεύτερος χάσει, θα μπορέσει να τον βγάλει έξω από το κάδρο και να διεκδικήσει εκείνος σε δεύτερη φάση την ηγεσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα