Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εμείς εκφράζουμε την κεντροαριστερά, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εμείς εκφράζουμε την κεντροαριστερά, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ
Joint meeting of the Central Coordinating Council of the Democratic Coalition, the RC of the Democratic coalition, PASOK Political Council, the Executive Committee of DIMAR and Coordination of Citizens' Movements in CARAVEL Hotel, Athens, Greece on September 8, 2016. / , . , , CARAVEL, , 8 2016. SOOC

Την ηγεμονία της κεντροαριστεράς διεκδικεί πίσω η Δημοκρατική Συμπαράταξη εν όψει του συνεδρίου, καλώντας τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν από το ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα επιμένει στη διαχωριστική γραμμή με τη "δεξιά". Τα μηνύματα σε Μητσοτάκη- Βενιζέλο και η απάντηση στα περί εθνικής συνεννόησης

“Επιστροφή στο μέλλον” της σοσιαλδημοκρατίας για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς το τελικό σχέδιο της πολιτικής εισήγησης εν όψει του συνεδρίου στα τέλη του Ιουνίου- αρχές Ιουλίου προτείνει την επανασύνδεση με τα θετικά που σηματοδοτούν οι ρίζες της παράταξης, επιμένοντας στην αντίθεση με τη δεξιά και τη “συντήρηση” και κυρίως θέτοντας ως στόχο τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ και την ανάκτηση της ηγεμονίας στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η πολιτική εισήγηση εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παίρνει επίσης σαφείς αποστάσεις από απόψεις που είχαν εκφράσει στο παρελθόν στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιμένοντας ιδιαίτερα στην απόσταση όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απο τη ΝΔ, ενώ αφήνει αιχμές και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περιγράφεται τέλος ο οδικός χάρτης για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς με πρόσκληση- πρόκληση προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου.

“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει να εκφράσει την μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού  Κέντρου, της Πολιτικής Οικολογίας”, αναφέρει ειδικότερα η πολιτική εισήγηση.

“Το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συγκροτείται μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων που συντρέχουν και διαπερνούν ταυτόχρονα τις σύγχρονες κοινωνίες:

Την αντίθεση προόδου-συντήρησης.

Την αντίθεση εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού

Την αντίθεση αριστεράς-δεξιάς.

Την αντίθεση Ευρωπαϊσμού- αντιευρωπαϊσμού”, σημειώνει και προσθέτει: “Γι’ αυτό και τα πολιτικά μας μέτωπα είναι σαφή και ανοιχτά τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό, κάθε μορφής, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη”.

Επιπλέον, τονίζει πως “δεν αποδεχόμαστε την απλουστευτική αντίληψη περί ύπαρξης μιας μόνο «απόλυτης» αντίθεσης μεταξύ «λαϊκισμού και δημοκρατίας».

Τέτοιες αντιλήψεις συσκοτίζουν την πραγματικότητα, οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα του τύπου «ούτε αριστερά-ούτε δεξιά», και στην πορεία καταρρέουν αφού πρώτα  έχουν εξυπηρετήσει την συντηρητική πολιτική και την συντηρητική παράταξη.

Δεν πιστεύουμε  στην προοπτική συγκρότησης ενός ιδεολογικά άμορφου μεσαίου χώρου, στο οποίο θα βρει «στέγη» μια αποδυναμωμένη κεντροαριστερά.

Άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης μια τέτοια προοπτική δεν έχει πιθανότητες να ευδοκιμήσει.

Ένα τέτοιο κόμμα θα λειτουργήσει μόνο ως παρακολούθημα, ως συμπλήρωμα είτε της δεξιάς, είτε των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως “η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα που θα στηρίζεται στην συμμαχία των υγειών παραγωγικών δυνάμεων που μπορούν να δημιουργήσουν νέο πλούτο με τις κοινωνικές ομάδες που βίαια περιθωριοποιούνται”.

“Η συμμαχία αυτή αποκλείει τόσο μια επιστροφή στο παρελθόν όσο και μια αποκοπή από τις ρίζες της παράταξης. Η στροφή στο παρελθόν, στις λογικές του κρατισμού, στην υιοθέτηση των δήθεν εύκολων συνταγών του λαϊκισμού,με ένα λόγο που απευθύνεται σε εσωκομματικά ακροατήρια αλλά δεν ακουμπά δυναμικές κοινωνικές ομάδες , είναι και αδιέξοδη και αντιπαραγωγική. Το ίδιο και μια διολίσθηση προς ένα άμορφο κέντρο που ασχολείται μόνο με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και αδιαφορεί για μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες που βίαια περιθωριοποιούνται’, τονίζει.

“Αντίθετα”, αναφέρει, “η σύγχρονη, ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία σε συμπαράταξη με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού  κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς, ως πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα και καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας”.

Τονίζει, δε, πως “στρατηγικός στόχος είναι η ΔΗΣΥ, η ισχυρή πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς,  να αναδειχτεί στην ισχυρή ηγεμονική πολιτική δύναμη της κεντροαριστερας”, ενώ σημειώνει πως “Είναι μια Κυβέρνηση που με τις επιλογές της προξενεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον τόπο και υπονομεύει τις προοπτικές των πολιτών και ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε και κυρίως όπως Κυβέρνησε, δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

Αναφερθείς στον ΣΥΡΙΖΑ, τον χαρακτηρίζει ω ένα πολιτικό χώρο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού, του νεοαριστερισμού  και με εγγενείς τάσεις καθεστωτισμού και αυταρχισμού.

‘Εκμεταλλεύθηκε με λαϊκισμό την κρίση, εξαπάτησε τους πολίτες και τώρα καταρρέει υφιστάμενος τις συνέπειες των επιλογών του.

Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά.

Για να συντριβεί μαζί της ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία.

Το έχουμε τονίζει, το επαναλαμβάνουμε και πάλι. Συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιουργούν για την χώρα δεν θα γίνουμε. Καμία συνεργασία μαζί τους που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της Εθνικής Συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά”, αναφέρει και τονίζει πως “όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο….Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα”.

“Γιατί εμείς εκφράζουμε τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και διεκδικούμε την πολιτική ηγεμονία αυτού του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που παροδικά και συγκυριακά επιχείρησε  να ιδιοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Λύση δεν είναι η δεξιά παλινόρθωση

‘Λύση όμως δεν αποτελεί η συντηρητική παλινόρθωση, η ηγεμονία της Δεξιάς με ή χωρίς «συμπλήρωμα»”, τονίζει, μεταξύ άλλων, και αναφέρει πως “οι προσκλήσεις για «μέτωπα» με την ΝΔ δεν μας αφορούν”.

“Η σύμπλευση εξάλλου με την ΝΔ είναι πλέον κατανοητό ότι αποτελεί την καλύτερη πολιτική «χορηγία», προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την μελλοντική συντήρησή του’, συμπληρώνει.

Παράλληλα, τονίζει πως “η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και στα Μνημόνια.

Αρνείται επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της για την αλόγιστη και εθνικά επιζήμια στάση της, όταν σήκωνε και τις δικές της δήθεν αντιμνημονιακές σημαίες στις πλατείες και στα Ζάππεια. Αυτή εκπαίδευσε την κοινωνία στην αντιμνημονιακή λογική και θεμελίωσε το δρόμο της πολιτικής νομιμοποίησης των αντιμνημονιακών αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. 

Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει. Δυσκολεύεται όμως να επικροτήσει και να στηρίξει θεσμικές αλλαγές όπως η δημιουργία της Ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ και ζητάει άλλοθι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ακόμη και στα μείζονα αρνητικά θέματα που συνδέονται με την αξιολόγηση των «προγραμμάτων», και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η ΝΔ δείχνει μια ιδιαίτερα αμφίθυμη στάση, αποδεχόμενη ουσιαστικά την εφαρμογή των όσων υπογράφει ο κ. Τσίπρας.

Προφανώς αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που τα προωθούν, κύκλους που  ανήκουν όμως  στην δική της πολιτική οικογένεια”.

“Το έλλειμμα πολιτικής της ΝΔ τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμη και με την λέξη «Αλλαγή».

Η αλλαγή ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, όμως δεν πλαστογραφείται και δεν αντιγράφεται.

Ματαιοπονούν όσοι το επιχειρούν”, σχολιάζει.

Η πολιτική εισήγηση για το συνέδριο απαντά και στο ζήτημα της εθνικής γραμμής και εθνικής συνεννόησης, το οποιο το τελευταίο διάστημα έθεσε από τη δική του λογική και ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών, ουσιαστικά οδηγεί σε νέους αδιέξοδους μονόδρομους.

Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και της λογικής που εκφράζει, χωρίς καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απλά δεν μπορεί να υπάρξει”, αναφέρει το κείμενο.

Τονίζει επίσης ότι στρατηγικό δίλημμα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερά το «πρόοδος-συντήρηση», προσθέτει όμως ότι “σήμερα το κυρίαρχο δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή” και κατά συνεπεια υποστηρίζει ότι:

“Γι’ αυτό απαιτείται η Εθνική Συνεννόηση και η συμφωνία όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, σε μια Εθνική Γραμμή με ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης που θα μπορεί να διαπραγματευθεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας.”

Η πολιτική εισήγηση για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εμμένει επομένως στη γραμμή πως:

“Μια Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας που στηρίζεται μόνο στο bonus του εκλογικού νόμου και αντιμετωπίζει την οξεία αντιπολίτευση και όπως στο παρελθόν την υπονόμευση των υπολοίπων, έχει αποδειχθεί πως δεν έχει την ισχύ να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη». Να παρασυρθεί επίσης στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους.

Όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με συνέπεια στην τελική προσπάθεια”.

Και ζητά: “Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα ακυρώνει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Με την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Με την ακύρωση κάθε λογικής «αυτοδυναμίας». Και ταυτόχρονα με ακύρωση κάθε λογικής λαϊκίστικης και εκ του «ασφαλούς αντιπολίτευσης», στην προοπτική «μελλοντικής εξουσίας»”.

Τονίζει όμως ότι: “Το περιεχόμενο αυτής της Εθνικής Γραμμής πρέπει όμως να καθορισθεί από μια πρόταση Προγραμματικής Συμφωνίας, με προοδευτικό πρόσημο, το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει την βάση για την νέα προσπάθεια της χώρας” και προαναγγέλει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πριν τις εκλογές την σχετική πρότασή της.

“Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου  είναι ο διακριτός ρόλος, η δική μας πολιτική «ταυτότητα», ο αυτόνομος λόγος μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Διακριτός ρόλος δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις. Αυτός που κυβερνά -και μάλιστα αρνητικά- είναι λογικό να δέχεται πολύ μεγαλύτερη κριτική από αυτόν που αντιπολιτεύεται και μόνο διατυπώνει τις δικές του θέσεις”,αναφέρει μάλιστα απαντώντας και στην κριτική Βενιζέλου.

Ορίζει ως προϋπόθεση για την αλλαγή συσχετισμών την  ήττα του ΣΥΡΙΖΑ “που συγκυριακά και προσωρινά εξέφρασε ένα τμήμα των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης και το εγκλώβισε στις αδιέξοδες πολιτικές του”, όπως αναφέρει, αλλά ξεκαθαρίζει:

“Η αντίθεσή μας με την δεξιά παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα . Η καθοριστική ενίσχυση της ΔΗΣΥ δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον στρατηγικό μας αντίπαλο, την δεξιά.”

Η πολιτική εισήγηση για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέτει πιο ξεκάθαρα το στόχο της επαναπροσέγγισης ψηφοφορών που έφυγαν για το ΣΥΡΙΖΑ: “Θέλουμε βέβαια να συναντηθούμε με όλους αυτούς που επιθυμούν να είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας. Με όλο τον προοδευτικό κόσμο, και με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές, ακόμη και με αυτούς που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και  χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες για μονομερή διαγραφή χρέους κατάργηση των μνημονίων ή ακόμη και σεισάχθεια του ιδιωτικού χρέους. Τον κόσμο που ξυπνάει από έναν εφιάλτη και επαναπροσδιορίζει την στάση του. Εμείς σε όλους αυτούς έχουμε σταθερά απλωμένο το χέρι μας. Νοιαζόμαστε για τις αγωνίες τους, δουλεύουμε για τις θετικές απαντήσεις στα προβλήματά τους.”

Τέλος περιγράφουν τον οδικό χάρτη για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς:

“Υπενθυμίζουμε  ότι από τον Γενάρη του 2016 η Φώφη Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει προς το Ποτάμι, αλλά και προς όλους τους φορείς και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, μια συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας της νέας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς που περιλάμβανε:

Την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου, μέσα από την λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου.

Την εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,

Την δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Μητρώου του Νέου φορέα.

Την διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Με σεβασμό της Οργανωτικής Αυτονομίας των κομμάτων και των φορέων που θα συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Προτείνουμε να αποφασίσει το Συνέδριο μας  διαδικασίες  και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης.

Ζητούμε από τα Πολιτικά Κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τους άλλους φορείς του κεντροαριστερού χώρου που έχουν τον ίδιο στόχο, να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή τους για την μορφή του νέου φορέα.

Να αποφασίσουν για το ποια είναι η επιλογή μεταξύ:

I.    Άμεσης δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου Φορέα, με εκλεγμένα όργανα, με τάσεις, χωρίς κόμματα-συνιστώσες, με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων.

II.    Δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου πολυκομματικού φορέα με εκλεγμένα όργανα, και συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων και κινήσεων για το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα.

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια απόφαση που αφορά την ίδια την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση και αμέσως μετά την απόφαση των κομμάτων και φορέων (και με βάση πλέον μια συλλογική απόφαση),  προχωρούμε σε ένα ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για τον νέο φορέα που περιλαμβάνει τα εξής βήματα .

Πρώτον:  Το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά (με Ποτάμι και Δίκτυο), καθώς  και οι προγραμματικές και πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσφέρουν την ισχυρή προγραμματική βάση συνεννόησης και συναντίληψης για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες..

Θα προηγηθούν θεσμικές διαδικασίες με παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επικεφαλής.

Τρίτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους το επιθυμούν.

Τέταρτον:  Δημιουργία οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου Φορέα, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων /φορέων.

Πέμπτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Έκτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της.

Καθώς καλούμε όλες τις δυνάμεις, φορείς, προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με την συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

Το χρονοδιάγραμμα στην τελική του μορφή θα καθορισθεί με την ως άνω συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση –και με την επιφύλαξη των πολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.”

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα