Κυβέρνηση σε διπλό ταμπλό: Εναντίον των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυβέρνηση σε διπλό ταμπλό: Εναντίον των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ

Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση στην οποία θα τοποθετηθεί μεταξύ άλλων και εναντίον των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία

Με μπροστάρη τον Πάνο Λάμπρου, το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην "αντεπίθεση" για το προσφυγικό.

Μπορεί η κυβέρνηση να συμφώνησε σε επαναπροώθηση των "παράτυπων μεταναστών" όπως χαρακτηρίζονται, στην Τουρκία και σε περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων σε συνεργασία με Frontex και ΝΑΤΟ, ωστόσο το τμήμα δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος, οργανώνει εκδήλωση-δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθεί εναντίον όλων των επαναπροωθήσεων.

"Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση που εστάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των ομιλητών, πέραν του Πάνου Λάμπρου που πέρυσι είχε ανοίξει κόντρα με τον τότε υπ. προστασίας του πολίτη, Γ. Πανούση, θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Θυμίζουμε ότι ο Πάνος Λάμπρου μετέχει και στην κίνηση των 53 η οποία έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. "Η γενικότερη πρόβλεψη για "επαναπροώθηση" (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις", έχει ανακοινωθεί στο παρελθόν από την κίνηση-αριστερό ανάχωμα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία στηρίζει και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως ανακοινώνεται από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό:

"Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 7.03.2016, και κυρίως οι πληροφορίες που διακινούνται για την πρόταση της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ανησυχία, αλλά και την οργή των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κινημάτων αλληλεγγύης, κομμάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και ακολούθως απέναντι στις αρχές της ίδιας της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου.

Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμη την επόμενη περίοδο μέχρι τη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου, οπότε και θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόσο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή, όσο για εκείνους που θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αριστερά κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει, με κάθε τρόπο, να κινητοποιηθούμε δυναμικά ενάντια σε λογικές που αρνούνται να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης, το προσφυγικό δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία, στους ανθρώπους που κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταστροφή, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό φτάνουν στην Ευρώπη για να βρουν καταφύγιο. Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων.

Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων διοργανώνουμε δημόσια εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 16 Μαρτίου με ομιλητές τους:

Δημήτρη Βίτσα, Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Συντονιστή του κυβερνητικού έργου για το Προσφυγικό

Καλλιόπη Στεφανάκη, Εκπρόσωπο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Γιώργο Κοσμόπουλο, Εκπρόσωπο ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Πάνο Λάμπρου, Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο για τα Δικαιώματα

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος, μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμα στην εκδήλωσή  θα στείλει από την Ειδομένη ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής AI WEI WEI.

Η εκδήλωση-δημόσια συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 και ώρα 18.30 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες
SHARE:

24Media Network