Δραγασάκης στο Delphi Economic Forum: Η συμφωνία θα κλείσει, προχωράμε με τον αναπτυξιακό

Δραγασάκης στο Delphi Economic Forum: Η συμφωνία θα κλείσει, προχωράμε με τον αναπτυξιακό

Ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κλείσει στην ώρα της. Τι είπε για το αναπτυξιακό σχέδιο

Την παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης για το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, σύμβουλου έκδοσης της Huffingtonpost Greece κ.Παύλου Τσίμα.

Δεν υπάρχει ιδιοκτησία του προγράμματος

Ο κ.Δραγασάκης απάντησε στις επικρίσεις, που δέχεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε ΔΝΤ και Βερολίνο, αλλά και τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που υλοποιείται δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου, αλλά εκβιασμών. “Δεν υπάρχει ιδιοκτησία του προγράμματος. Θα είμαστε ιδιοκτήτες του αναπτυξιακού σχεδίου που θα συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε. Στο ερώτημα δε εάν δανειστής και οφειλέτης είναι ισότιμοι ποτέ, απάντησε με το ρητορικό ερώτημα εάν είναι η ΕΕ ένωση δανειστών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ενδιαφέρον με την αρνητική έννοια το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης η χώρα δε διαθέτει ακόμη αναπτυξιακό σχέδιο. Έκανε αυτοκριτική για αυτό, τονίζοντας όμως ότι προείχε η διαπραγμάτευση, αλλά άσκησε κριτική και στους θεσμούς, που πίεζαν πχ για το γάλα και όχι για την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου.

Σχεδιάζουμε να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο επιταχυντές

Εξήγησε ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό θα είναι η βάση για έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς και πολιτικές δυνάμεις. “Σχεδιάζουμε να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο επιταχυντές”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να απαντά στο παραγωγικό πρόβλημα, να αντιμετωπίζει την κοινωνική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα. “Αυτά τα τρία στοιχεία δε μπορούν να λυθούν μέσω των αγορών”, εκτίμησε.

Ο κ.Δραγασάκης δήλωσε βέβαιος ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 20 Μαρτίου και πως στη συνέχεια σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το 2017 να βγει δοκιμαστικά στις αγορές.

Δε θα είμαστε μόνοι, ούτε θα είμαστε σε τέταρτο μνημόνιο

Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά το τρίτο πρόγραμμα, ο κ.Δραγασάκης απάντησε χαρακτηριστικά: “Δε θα είμαστε μόνοι, ούτε θα είμαστε σε τέταρτο μνημόνιο”, περιγράφοντας ένα καθεστώς αυξημένης αυτονομίας αλλά και εποπτείας, λόγω των περιορισμών που θέτει είτε το ευρωπαϊκό πλαίσιο είτε το παγκόσμιο. “Οι αγορές δεν έχουν μνημόνια, αλλά έχουν το δικό τους μηχανισμό πειθαρχίας”, επισήμανε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε επίσης τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτός από τις απαιτήσεις ΔΝΤ και Γερμανίας και το στοιχείο “ασυμμετρίας έως και εκβιασμού στη συγκρότηση του προγράμματος”, και στο γεγονός ότι δεν είναι θεσμοθετημένος ο τρόπος απεμπλοκής όταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς φτάνουν σε αδιέξοδο. “Δεν υπάρχει εφετείο, όπου να ληφθεί μία πολιτική απόφαση”, σχολίασε.

Έχουμε και Tomsen statistics εκτός από τα Greek statistics

“Έχουμε και Tomsen statistics εκτός από τα Greek statistics”, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αρνητική εικόνα που εμφανίζεται όσον αφορά στις εξαγωγές της χώρας και εξηγώντας ότι ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν, το αποτέλεσμα βγαίνει στάσιμο διότι αφαιρείται η μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος.

Ο κ. Δραγασάκης επιτέθηκε και στη ΝΔ: “Θέλω να παρακαλέσω ιδίως τους θεσμικούς φορείς όταν λένε ‘υπογράψτε’ να εξηγούν και τι θέλουν να υπογράψουμε. Διότι το ‘υπογράψτε’ μοιάζει με Πόντιος Πιλάτος. Ας μας πουν, ‘υπογράψτε τρία δισ ευρώ μέτρα’, αυτό είναι μία άποψη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα