Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμεύσεις που τηρήθηκαν και υποσχέσεις που περιμένουν

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμεύσεις που τηρήθηκαν και υποσχέσεις που περιμένουν
Discussion regarding the new electoral law, at the plenary hall of the Greek parliament in Athens, on July 21, 2016 / , , 21 , 2016 SOOC

Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι αλλαγές που επέβαλαν οι δανειστές και οι παρεμβάσεις που χάθηκαν στη διαπραγμάτευση.

Η συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή αλλιώς το ήμισυ ενός πλήρους εκλογικού κύκλου, δίνει την αφορμή για έναν απολογισμό των θεσμικών αλλαγών που προωθήθηκαν σε αυτό το διάστημα αλλά και των υποσχέσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν…

Υποσχέσεις, που τηρήθηκαν

Κώδικας Ιθαγένειας

Το θερμό καλοκαίρι του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή εν μέσω διαπραγμάτευσης τον νέο κώδικα ιθαγένειας αντιμετωπίζοντας το κενό που είχε προκαλέσει από το 2013 η ακύρωση του νόμου-Ραγκούση από το ΣτΕ. Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας (με την εγγραφή τους στην Α’ τάξη του Δημοτικού) στα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια αποκτούν και οι ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση συνολικά εννέα τάξεων ή έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι ενήλικοι οι οποίοι είναι απόφοιτοι ελληνικού ΤΕΙ ή ΑΕΙ και διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου.

Κατάργηση φυλακών Γ΄ Τύπου και κουκουλονόμου

Μια από τις πρώτες αλλαγές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκαν στη Βουλή ήταν η κατάργηση των καταστημάτων κράτησης ειδικών συνθηκών (Τύπου Γ’). Με το ίδιο νομοσχέδιο αίρεται και η ποινικοποίηση της κουκούλας («κουκουλονόμος») εκτός από περιπτώσεις ληστείας.

Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2015 η κυβέρνηση επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια με το γεγονός να γιορτάζεται με… φιλιά ακόμη και στα θεωρεία της Βουλής. Ο νόμος ψηφίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Η ΝΔ και οι ΑΝ.ΕΛ διχάζονται, οι χρυσαυγίτες καταψηφίζουν και το μισό ΚΚΕ απουσιάζει από την ψηφοφορία. Ένα χρόνο αργότερα ψηφίζεται και η εξομοίωση του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο ως προς κάθε δικαίωμα (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, εργατικό, δημοσιοϋπαλληλικό) παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων

Τον Φεβρουάριο του 2016 και μετά από τον δίμηνο «πάγο» που είχαν επιβάλει οι δανειστές ψηφίζεται στη Βουλή το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η σημαντικότερη πρόβλεψή θεσπίζει την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους καθώς και δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών

Την ίδια περίοδο περίπου ψηφίζεται και η σύσταση του Εθνικού Μητρώου επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του κομματισμού στο Δημόσιο και της γραφειοκρατίας. Στο Μητρώο που τηρείται ηλεκτρονικά από το ΑΣΕΠ εντάσσονται υποψήφιοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης.

Απλή αναλογική, αλλά με καθυστέρηση

Με σημαντική καθυστέρηση την οποία άλλοι αποδίδουν σε πολιτικές στοχεύσεις και άλλοι στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το περασμένο καλοκαίρι στο κοινοβούλιο εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής. Καταργείται το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, διατηρείται το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή και παρέχεται δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους. Η απλή αναλογική θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές.

Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Βραδείς ρυθμοί καταγράφονται, όμως, και στην πολυπόθητη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μέχρι στιγμής έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες -αρχής γενομένης από τους πιο ύποπτους για φοροδιαφυγή…

Απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Στο τέλος του 2016 ψηφίζονται δύο νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης επιχειρήσεων και την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται οι περισσότερες προαπαιτούμενες άδειες λειτουργίας για σειρά επιχειρήσεων και απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κτλ).

Δεσμεύσεις που λησμονήθηκαν, αλλαγές που πήρε πίσω και όσα επέβαλλαν οι δανειστές

Η αδειοδότηση, που τελικά ακυρώθηκε

Τον Οκτώβριο του 2015 ψηφίζεται το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ευρύτερα γνωστό ως «νόμος Παππά». Σε εφαρμογή των νέων διατάξεων διενεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαγωνισμός για την χορήγηση νόμιμων αδειών σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο οποίος ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θεσμοθετείται ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναρτώνται όλες οι συναλλαγές για τις διαφημίσεις των τηλεοπτικών σταθμών και υποχρεώνονται για πρώτη φορά τα τραπεζικά ιδρύματα να δημοσιεύουν τις διαφημιστικές δαπάνες και τις χορηγίες τους προς τα ΜΜΕ.

Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κληθεί να υλοποιήσει το βαρύτερο ίσως τίμημα της συμφωνίας με τους δανειστές ψηφίζοντας την ίδρυση υπερταμείου στο οποίο περνά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για τουλάχιστον 99 χρόνια. Στο υπερταμείο εντάσσονται τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), της ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών), του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).

Η 13η Σύνταξη, που δεν θεσμοθετήθηκε

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2016 και ερήμην των δανειστών καταβλήθηκε εφάπαξ βοήθημα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί, πάντως, για μόνιμη απόδοση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ και αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων. Αυτό δεν έχει θεσμοθετηθεί, με την κυβέρνηση να υπόσχεται απλώς ότι εφόσον υπάρχει πλεόνασμα κάθε χρόνο θα το διαθέτει στους αδύναμους, αλλά με τους δανειστές να έχουν ζητήσει δέσμευση ότι ήταν μία άπαξ κίνηση.

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων με εντολή των δανειστών

Επίσης, η πρώτη μέρα του 2017 σηματοδότησε την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων στο νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε ουσιαστικά από τους δανειστές.

Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, που ξεχάστηκε

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του Δημοσίου Χρέους, διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας και σεισάχθεια.

Το μάθημα των Θρησκευτικών που δεν τόλμησε να αλλάξει

Τον Απρίλιο του 2016 με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, καθορίζεται ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Στόχος η παροχή σε όλα τα σχολεία κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων που μέχρι σήμερα προσφέρονταν μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων. Ωστόσο, μένει, σε εκκρεμότητα η κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών που αποτέλεσε ουσιαστικά και την αιτία αποπομπής του κ. Φίλη από την κυβέρνηση.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα