Δύο γραμμές στη ΝΔ για τις καταγγελίες Πανούση

Δύο γραμμές στη ΝΔ για τις καταγγελίες Πανούση
Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Άδωνις και Κυριάκος υιοθετούν τις καταγγελίες του πρώην υπουργού και μιλάνε για σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατίας – Χαμηλοί τόνοι από Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα που συμπλέουν ζητώντας πολιτικές εξηγήσεις από τον Τσίπρα.

Διχασμένη είναι η ΝΔ στο θέμα των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση για σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Το γεγονός αυτό εμπλέκεται άμεσα και στην κούρσα για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος με τους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας να εκφράζουν δύο εντελώς διαφορετικές γραμμές.

Από τη μια πλευρά είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αμφότεροι κινούνται σε πολύ ήπιους τόνους, σχεδόν αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα Πανούση στις ομιλίες τους κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, ενώ η γραμμή που ακολουθούν είναι απολύτως «θεσμική» καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει πολιτικές εξηγήσεις για τις καταγγελίες και κρατούν διακριτικές αποστάσεις από τα λεγόμενα του πρώην υπουργού παραπέμποντας στην έρευνα της Δικαιοσύνης.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. Και οι δυο τους από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα κράτησαν σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και επανήλθαν στη ρητορική της ΝΔ πριν την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, όταν η ΝΔ ουσιαστικά αντιμετώπιζε το ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική έκφραση των εγχώριας τρομοκρατίας και των κουκουλοφόρων.

Ουσιαστικά, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ υιοθετούν τις καταγγελίες Πανούση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μέσω twitter ότι «μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Πανούση επιλέγω να πιστέψω τον κ. Πανούση και όχι έναν κατά συρροή ψεύτη». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δε μένει στην υπενθύμιση των παλιότερων καταγγελιών της ΝΔ «για σχέσεις διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιεξουσιαστικό χώρο», αλλά πηγαίνει παραπέρα κάνοντας λόγο για «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιαλλάσσονται με τρομοκράτες και να συνδιαμορφώνουν μαζί νόμους».

Ο ίδιος, πάλι μέσω twitter ανήρτησε σχόλιο που υπενθύμιζε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν τον ποινικό κώδικα και το σωφρονιστικό σύστημα και καταργούσαν νόμους της ΝΔ (Ξηρός, κουκουλονόμος, φυλακές τύπου Γ, λήψη DNA) με την υποσημείωση «υπενθυμίζω τι είχα αναδείξει στις 20 Απριλίου 2015. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Σε ακόμα πιο οξύς τόνους ο Άδωνις Γεωργιάδης ουσιαστικά αναπτύσσει μια ρητορική περί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα εμπλεκόμενης με την τρομοκρατία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε δύο πρωτοβουλίες, αφενός καταθέτοντας προσωπικά επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «αναφορικά με την καταγγελία του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση, για επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με έγκλειστους τρομοκράτες» και αφετέρου ζήτησε δημόσια από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως πρόεδρο της ΝΔ «να καλέσει άμεσα στη βουλή τον κ. Αλέξη Τσίπρα σε ειδική συνεδρίαση του σώματος για τις καταγγελίες Πανούση».

Ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό ζήτημα, όμοιο του οποίου δεν έχει καταγραφεί στα πολιτικά χρονικά της χώρας μας», ενώ αφήνει αιχμές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «οι μέρες τρέχουν και το κορυφαίο αυτό θέμα κινδυνεύουμε να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να το περάσει και αυτό στα ψιλά».

Επίσημα η Συγγρού όπως είναι αναμενόμενο κινείται συγκρατημένα με βάση τη θέση Μεϊμαράκη, με την οποία στη δεδομένη στιγμή συμπλέει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε ότι αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά Πανούση από τους σημερινούς υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχόλιο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη ήταν «κρίση πανικού στον κ. Τσίπρα και στο περιβάλλον του… Αντί να απαντήσουν επί της ουσίας προσπαθούν να μπλέξουν στη διαδικασία και να εκτρέψουν την έρευνα. Ουσιαστικά επιχειρούν θρασύτατη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αναπτύσσουν απόπειρα εκφοβισμού όσων γνωρίζουν την αλήθεια. Λειτουργούν τραγελαφικά αλλά και ενοχικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα