Δύο μέτωπα για την συμφωνία με την πΓΔΜ

Δύο μέτωπα για την συμφωνία με την πΓΔΜ
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στην Αθήνα. (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης όλα τα νέα δεδομένα για την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά και για την εσωτερική πολιτική διαχείριση που θα απαιτήσει τυχόν συμφωνία

Όλες τις εναλλακτικές εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την συγκεκριμένη υπόθεση σε δύο επίπεδα: αφενός, στην επί της ουσίας διαπραγμάτευση, αφού Αθήνα και Σκόπια απέχουν πόρρω ακόμη ως την συμφωνία.

Αφετέρου, στην εσωτερική πολιτική διαχείριση, καθώς η πολεμική από πλευράς ΝΔ, η διαφαινόμενη δυναμική του συλλαλητηρίου αλλά και η διαφωνία των ΑΝ.ΕΛ. να στηρίξουν σύνθετη ονομασία προσθέτουν ακόμη περισσότερες μεταβλητές σε μία εκ των πραγμάτων δύσκολη πολιτική εξίσωση.

Ως προς το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένουν τα… νέα από τον Μάθιου Νίμιτς, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια, είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας και τώρα έχει αναλάβει να τοποθετήσει δίπλα-δίπλα τις θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να αναδειχθούν οι συγκλίσεις και να γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις.

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Εξωτερικών επιβλέπει προσωπικά τους εμπειρογνώμονες και τους διπλωμάτες που συντάσσουν το σχετικό “σύμφωνο”, το οποίο θα αποστείλει η Αθήνα στα Σκόπια ως ένα προτεινόμενο πλαίσιο συμφωνίας -ένα κείμενο “για να δουλέψουμε”, όπως είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών στο πρακτορείο Reuters. Στην ίδια τοποθέτησή του, άλλωστε, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση της Ελλάδας να λυθεί το θέμα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ως τον Ιούνιο μπορεί οι δύο χώρες να έχουν καταλήξει σε συμφωνία και να έχουν δώσει τα χέρια.

Ο γρίφος του Συντάγματος

Βεβαίως, στην Αθήνα όλοι πλέον έχουν αφήσει κατά μέρος το ονοματολογικό (καθώς είτε είναι “Άνω Μακεδονία”, είτε “Νέα Μακεδονία”, μικρή σημασία έχει…) και επικεντρώνονται στο πώς θα δεσμευθεί η πΓΔΜ να αποκηρύξει τον αλυτρωτισμό. Πολιτικά περιθώρια αλλαγής του Συντάγματος εδώ και τώρα φαίνεται πως η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει, “εκτός αν αποδώσουν οι διεθνείς πιέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO”, όπως λένε έμπειροι παρατηρητές, που βλέπουν αυτές τις ημέρες τον αρχηγό του κόμματος, Χρ. Μιτσκότσκι, να υιοθετεί… ασυνήθιστα ήπιους και διαλλακτικούς τόνους επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι και χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για “ενιαία” και “συνολική λύση”, στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως αν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στην γειτονική χώρα, θα πρέπει αν μη τι άλλο η κυβέρνηση Ζάεφ να αναλάβει σοβαρές πολιτικές και πολιτειακές δεσμεύσεις και για το Σύνταγμα, αλλά και γενικώς για την αποκήρυξη του αλυτρωτισμού.

Μία διεθνής συμφωνία, υπογεγραμμένη από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και επικυρωμένη διεθνώς από τον ΟΗΕ θα ήταν ίσως μια κάποια λύση, αν και η κυβέρνηση δε θα απέφευγε τις επικρίσεις και την περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό της Ελλάδας -κι αυτό παρά το γεγονός ότι την υπερίσχυση μίας διεθνούς συμφωνίας έναντι του Συντάγματος της πΓΔΜ έχουν υπερασπιστεί και στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εσωτερική διαχείριση

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι “πονοκέφαλοι” για το Μαξίμου δεν αφορούν μόνο την ουσία της διαπραγμάτευσης, αλλά και την εσωτερική πολιτική διαχείρισή της. Η κυβέρνηση δέχεται συντονισμένες βολές για “ελλιπή ενημέρωση” από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς ανέδειξαν μεν την προσδοκία στήριξης τυχόν λύσης από “πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή”, αλλά ταυτοχρόνως κατέστησαν σαφές ότι η σύγκρουση κορυφής κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί και, μάλιστα, θα παροξυνθεί.

Συν τοις άλλοις, επικυρώθηκε και το γεγονός ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορούν να “σηκώσουν” πολιτικά την χρήση του όρου “Μακεδονία” -με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και κατηγοριών περί “μη ενιαίας γραμμής στην κυβέρνηση”.

Πέραν αυτών, στην… πλάτη του Μακεδονικού διοργανώνεται μεθαύριο στο Σύνταγμα το δεύτερο συλλαλητήριο. Στην κυβέρνηση επικρατεί ψυχραιμία και τηρείται η εντολή Τσίπρα για “χαμηλούς τόνους”, καθώς κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν τις γενικεύσεις σχετικά με το ποιόν όλων όσοι θα δώσουν το “παρών” στο συλλαλητήριο. Ωστόσο, από τον παλμό και τον όγκο της μεθαυριανής συγκέντρωσης είναι προφανές ότι θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, που δε θα αφορούν μόνο την ονομασία της πΓΔΜ, αλλά κυρίως το κατά πόσον θα έχει καταφέρει η ΝΔ να μετατρέψει ένα συλλαλητήριο για το ονοματολογικό σε αντικυβερνητική διαδήλωση με αναβίωση “Αγανακτισμένων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα