Δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, εκτιμά η ΝΔ

ΕΙΔΟΜΕΝΗ// ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.(MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΕΙΔΟΜΕΝΗ// ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.(MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) MOTIONTEAM

Η Συγγρού επισημαίνει τα προβλήματα στη συμφωνία, που κινδυνεύουν να την καταστήσουν αναποτελεσματική, την ώρα που όπως σημειώνει η Τουρκία παίρνει χειροπιαστά ανταλλάγματα

Προβληματισμό για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό εκφράζει η Νέα Δημοκρατία με ενημερωτικό σημείωμα, απαριθμώντας τις πρακτικές δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με κίνδυνο να μετατραπεί σε διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.

"Το να μην υπήρχε συμφωνία θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη.  Έτσι, θα παρέμενε σίγουρα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, η σημερινή άθλια κατάσταση. Το – κατά Κουρουμπλή – «σύγχρονο Νταχάου» της Ειδομένης και ο ντροπιαστικός καταυλισμός του Πειραιά, σύμβολα και τα δύο της ανικανότητας της Κυβέρνησης, θα γιγαντώνονταν πέρα από κάθε πρόβλεψη. Είναι, λοιπόν, καταρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία", αναφέρει καταρχήν η ΝΔ.

Όμως, σημειώνει, τα θετικά σταματούν εδώ και αρχίζουν τα κρίσιμα ερωτήματα και ο μεγάλος προβληματισμός, καθώς η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και σε πολλά σημεία - ανησυχητικά – ασαφής.

"Είναι γενική πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να φέρει τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η αναποτελεσματική εφαρμογή θα μετέτρεπε τη χώρα μας σε διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών", προσθέτει η ανακοίνωση.

Ως απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή, η ΝΔ σημειώνει ότι απαιτεί την εγκατάσταση στην Ελλάδα χιλιάδων εξειδικευμένων Ευρωπαίων και δεκάδων Τούρκων παρατηρητών – επιτηρητών.

"Οι αρμοδιότητές τους είναι ακόμα απροσδιόριστες. Επιπλέον, είναι αβέβαιο πως θα ενταχθούν στην εσωτερική έννομη τάξη, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα εθνικής αρμοδιότητας ή ακόμα και εθνικής κυριαρχίας", επισημαίνει.

Η ΝΔ εκτιμά επίσης πως είναι πολύ πιθανό - εάν όχι βέβαιο - ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευθεί ο αριθμός εκείνων που θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση – επιστροφή τους στην Τουρκία.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι ήδη χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

"Η διάσταση του προβλήματος που μπορεί να προκύψει, γίνεται ακόμα περισσότερο ορατή, εάν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα: α) η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να εξετάσει 20.000 - 22.000 αιτήσεις ασύλου το χρόνο, και β) δεν λειτουργεί η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών ασύλου", σημειώνει επίσης η ΝΔ.

Πρόσθετη και ιδιαίτερα σοβαρή δυσκολία, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι ότι η συμμετοχή των Ευρωπαϊκών κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα γίνεται σε εθελοντική βάση, μόλις – πολύ σύντομα – συμπληρωθούν οι σήμερα διαθέσιμες 18.000 θέσεις.

" Για αυτήν τη συνεργασία της αβέβαιης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας, η Τουρκία λαμβάνει ως αντίδωρο, χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως:

* 3 + 3 δις ευρώ βοήθεια από την Ε.Ε.

* Κατάργηση, έως τον προσεχή Ιούνιο, της υποχρέωσης τουριστικής θεώρησης (visa) για τους Τούρκους πολίτες

* Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε με το «άνοιγμα» ενός από τα έως σήμερα, «κλειστά» ενταξιακά κεφάλαια", επισημαίνει επίσης η ΝΔ καταλήγοντας πώς: " Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τις επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μια φορά εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη των κειμένων που συμφώνησε."

Κατά τη ΝΔ: "Μέχρι να φανεί το εάν και ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να φέρει η συμφωνία της 17ης – 18ης Μαρτίου, είναι βέβαιο ότι:

*Ο βαλκανικός διάδρομος «σφραγίζεται» οριστικά. Ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την  Τουρκία προς τη χώρα μας παραμένει  αναποτελεσματικός

*Η Ελλάδα παραμένει χώρα – καταυλισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες προσβάλλουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας στη χώρα".

Εξ ου και η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει: "Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αλλά μόνο στα χαρτιά

SHARE: