‘Κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει την Ελλάδα. Περαστικά’, η απάντηση της κυβέρνησης σε γερμανικά ΜΜΕ

‘Κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει την Ελλάδα. Περαστικά’, η απάντηση της κυβέρνησης σε γερμανικά ΜΜΕ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016 στην Βουλή το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Για αμετανόητους εχθρούς της Ελλάδας που σπεκουλάρουν για μία ακόμη φορά, κάνει λόγο η κυβέρνηση, απαντώντας σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου

Σε αυστηρό τόνο σχολιάζει η κυβέρνηση «προκλητικά» δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, κάνοντας λόγο για αμετανόητους εχθρούς της Ελλάδας που σπεκουλάρουν για μια ακόμη φορά.

Σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit, και τονίζει πως είτε τους αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους και πως η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «σχετικά με σημερινά προκλητικά δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου», αναφέρεται:

“Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit.

Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη.

Περαστικά…”.

“Ακυβέρνητο πλοίο θυμίζει η Ελλάδα”

Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, που προκάλεσε τη μήνη της κυβέρνησης έκανε λόγο για “ακυβέρνητο πλοίο” και για “καταστροφικό αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές”. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, “ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», λέει Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται και προσθέτει: «(Η κυβέρνηση) συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».

Και συνεχίζει: “Σύμφωνα με τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. Η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο, αναφερόταν (στην έκθεση) στο προοίμιο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα».

Για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, η εφημερίδα τονίζει: “Ειδικά στη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. ‘Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν σχέδιο’, σχολιάζουν, φανερά εκνευρισμένοι, διαπραγματευτικοί κύκλοι».

“Δεδομένου ότι καθυστερεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα εάν θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει μετά την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Στους ίδιους λόγους οφείλεται και το ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του χρέους. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί όταν θα κατατεθεί η έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα