Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία. Απομακρύνεται η πιθανότητα δημοψηφίσματος

Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία. Απομακρύνεται η πιθανότητα δημοψηφίσματος
Cabinet meeting of the government , at the Greek parliament, in Athens, on Feb. 27, 2015 / , , , 27 , 2015 Sooc

Το πρώτο κυβερνητικό συμβούλιο μετά το Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επίτευξη της συμφωνίας μέσα στον μήνα. Τι είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του

Ολοκληρώθηκε μετά από 5 ώρες συνεδρίασης το κυβερνητικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους υπουργούς και να γίνεται μια συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων.

O πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο τόνισε: Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.

Όπως είπε “το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις” και συμπλήρωσε: “Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου”.  

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει “να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου”.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας”, κατέληξε.

Αισιοδοξία για συμφωνία εντός Μαΐου

Κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για το πιο κρίσιμο σημείο στο οποίο έχουν μπει, πλέον οι διαβουλεύσεις με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην τακτική που θα ακολουθηθεί και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

“Έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο. Είμαστε λίγο πριν το τέλος και έχει διανυθεί αρκετή απόσταση”, τόνιζε χαρακτηριστικά. Άλλωστε η τακτική Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να έχει επαφές και με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ η κυβέρνηση στηρίζει πολλά και στο έκτακτο Eurogroup που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένουν το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα δημοσιονομικά, αλλά και το εργασιακό, αν και για το τελευταίο η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Βούληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν να μην επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και η συμφωνία που θα επιτευχθεί να είναι μέσα στο πλαίσιο που έχει βάλει η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το δημοψήφισμα δεν αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής συζήτησης με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να τονίζει: «Δημοψήφισμα γιατί; Βλέπετε κανένα αδιέξοδο;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα