"Έκανα λάθη" παραδέχεται ο Παπανδρέου

24-5-2011-ΑΘΗΝΑ-Με τους αρχηγούς των κομμάτων συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
24-5-2011-ΑΘΗΝΑ-Με τους αρχηγούς των κομμάτων συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Με τάση αυτοκριτικής, ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παραδέχεται σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ότι έκανε λάθη. Αναφέρει πως θα αγωνιστεί για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παραδέχεται ότι έγιναν λάθη.

"Κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη", αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

"Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της Ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά", τονίζει.

Ερωτηθείς πως αισθάνεται να ταξιδεύει στην Ευρώπη σαν "αιώνιος ικέτης" επισήμανε διατήρησε το αγωνιστικό του πνεύμα.

"Δεν πρόκειται για μένα. Εγώ διατήρησα το αγωνιστικό πνεύμα μου. Και αγωνιζόμαστε σκληρά - αλλά για τη χώρα μου, όχι για μένα. Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος", τόνισε.

Μιλώντας στο συνέδριο των Πρασίνων, στο Κίελο της Γερμανίας, υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τηρώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του χρέους της, αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας τη χώρα.

"Έχουμε λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα για τα οποία έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που λάβαμε στην Ευρώπη, και θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της Ευρωζώνης", υπογράμμισε.

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη και φυσικά, όπως τόνισε, να παραμείνει η Ευρωζώνη ένα ισχυρό τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των ευρωπαϊκών θεμελίων.

Αναφερόμενος στην ιδέα του ευρωομόλογου, επισήμανε ότι είναι υπό συζήτηση και "αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αγορές, τους φόβους των αγορών, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη".

 

SHARE: